Снимка БГНЕС

Жена, която официално е работила като хигиенистка, е правила интервюта за българско гражданство в консулството ни в Битоля, Северна Македония. Това е установила проверка на работата там.

Докладът за нея представи служебният премиер Димитър Главчев по време на парламентарния контрол днес, пише "24 часа".

МВнР се отнася изключително сериозно към този въпрос. Действия са предприети още от предходния министър г-жа Мария Габриел, увери Главчев. Проверката е направена между 6 и 9 февруари тази година.

Пропуските, които комисията към МВнР е открила, са редица. Установено е, че часове за консулски услуги е записвал македонски колцентър. "По този начин на юридическо лице с неясна собственост е била предоставена възможност за узнаване, систематизиране и архивиране на личните данни на десетки хиляди лица, които през годините кандидатстват за българско гражданство и всякакъв друг вид консулски услуги. Телефонният номер на колцентъра е импулсен, цената на разговорите не е обявена и е с неясна стойност за потребителя и служителите в консулството", обясни Главчев.

Няма данни и сключеният договор с колцентъра да е бил одобрен от централното управление на МВнР. Препоръчано е незабавно да се спре договорът и да се заличи телефонът му. Това пък е направено в началото на март.

Друго нарушение, което е установено е, че генералното консулство е наложило практика на работа, с която насочва хората и реално ги принуждава да ползват една единствена банка - "Унибанк". Не е дадена възможност таксите да се плащат на друго място, където клиентите имат лична сметка. Не е допуснато и плащане чрез електронно банкиране или пос терминал.

"Дадена е препоръка да се започне да се приемат плащания за консулски услуги в брой, на пос терминал, чрез банков превод в банка по избор на гражданите. До момента са проведени разговори с три местни банки за поставяне на пос терминал", посочи Главчев.

"Трето - намеса на посредници и липса на безплатна информация в консулството в Битоля - в приемната на консулската служба не е била налична безплатна информация за предоставяните услуги, работното време и тарифите за тях. Липсата на информация създава възможности за спекулации и появата на посредници, които съдействат на гражданите за консулски услуги срещу допълнително заплащане", подчерта Главчев. Изпълнена е препоръката да се публикуват цените на услугите.

Генералното консулство в Битоля не е посочило и електронна поща, нито връзка с Инспектората на МВнР, за да се подават сигнали за корупция и нередности. "Това буди притеснение и липса на мотивация у гражданите да подават сигнали поради страх от реваншистки действия от страна на служителите", подчерта Главчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase