Снимка: БГНЕС

"Имах възможност да информирам колегите си за факта, че министър-председателят на Северна Македония е решил да не прилага решаващ член от Споразумението относно името на държавата и да я нарича "Република Македония" в рамките на страната, което очевидно е изрично забранено от Преспанското споразумение. Искам да отбележа, че в залата и в присъствието на всички лидери на НАТО , той не приложи тази тактика и използва конституционното име на страната си“.

Това заяви гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис по време на срещата на върха на НАТО във Вашингтон, съобщи ЕРТ.

"Вярвам, че по един или друг начин ръководството на РСМ ще осъзнае, че тази тактика е напълно контрапродуктивна. Споразуменията, които трябва да се спазват, е нещо, което подчертах вчера и на пленарната асамблея на НАТО, и нещо, което мисля, че всички наши съюзници също разбират", каза Мицотакис.

Той подчерта, че желанието на Гърция е Скопие да предприеме стъпки към ЕС, но това предполага зачитане на международното право и на споразуменията, които страната очевидно е подписала.

"Във всеки случай Гърция засега няма да разкрива оръжията, с които разполага, за да отговори на евентуално упорство на ръководството на съседната страна в тази тактика", добави главата на гръцкото правителство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase