Снимка: ЕПА/БГНЕС
fallback

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис отново предупреди Северна Македония, че ако не спазва споразумението между двете държави за името, ще застраши пътя на балканската държава към членство в Европейския съюз, съобщава вестник "Катимерини".

По време на пресконференция в кулоарите на срещата на върха на НАТО във Вашингтон Мицотакис отговори на загрижеността на гръцки журналисти във връзка с поведението на премиера на Северна Македония и други висши служители. Тези длъжностни лица избягват да използват конституционното име на страната, като я наричат просто "Македония“, в нарушение на Преспанското споразумение от 2018 г.

"Споразуменията трябва да се спазват, това е нещо, което подчертах вчера на пленарното заседание на НАТО”, каза Мицотакис, цитира БТА. Въпреки предупрежденията, гръцкият премиер вяра, че съюзниците разбират колко е важно да се спазва споразумението.

“Искаме Северна Македония да предприеме стъпки към европейска интеграция, но това изисква спазване на международното право и споразуменията, които страната е подписала. Вярвам, че по един или друг начин ръководството на Скопие ще разбере това“, каза Мицотакис.

"Във всеки случай Гърция няма да разкрие в този момент дипломатическите оръжия, с които разполага, за да отговори на всяко потенциално настояване от страна на ръководството на съседната страна за тази тактика“, добави той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

въпрос сев. македолн

преди 1 месец

На кой град извън БГ са викали Малка София и къде е роден балгарина Гоце Делчев.

12

Анонимен

преди 1 месец

От къде произлиза името Гърция? Имат ли право Гърците да наричат страната си Елада?Повтарянето на необосновани твърдения е наложило варване, което е трудно да бъде изкоренено, но не е невъзможно! Аз не виждам карта от преди 19 ти век, на която да има държава Гърция?!?!

11

Анонимен

преди 1 месец

Всички които ходят на екскурзия в Македония, са доволни. Видели са много по-калпава и изостанала във всяко отношение страна от България. Това повдига самочувствието ни!

fallback