Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Днес се навършат 29 години от влизането на босненски сръбски части под командването на генерал Ратко Младич в мюсюлманския анклав Сребреница, при което са избити над 8 хиляди мюсюлмани - мъже и момчета.

В края на май Общото събрание на ООН обяви с резолюция 11 юли за Международен ден в памет на жертвите на геноцида в Сребреница през 1995 г. по време на войната в бивша Югославия. Сърбия, босненските сърби и Русия категорично се противопоставиха на резолюцията, която беше приета с 84 гласа "за", 19 "против" и 68 "въздържали се".

Тленните останки на 14 жертви на геноцида, извършен в Сребреница през лятото на 1995 г., ще бъдат погребани днес с общо погребение в Мемориалния център Сребреница - Поточари.

Най-младата жертва, която ще бъде погребана, е седемнадесетгодишният Бериз (Омер) Муич, роден през 1978 г. в Зворник. Най-възрастната жертва, която ще бъде погребана, е Хамед (Ибрахим) Салич, роден през 1927 г.

Оцелелите от клането в Сребреница и тази година бяха начело на колоната "Поход на мира", в която се включиха около 5000 души. Те тръгнаха на 8 юли сутринта от босненското градче Незук на път към гробището Поточари, за да отдадат почитта си към хилядите мъже и момчета, убити в геноцида в Сребреница през юли 1995 г.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 1 месец

Такова нещо през 20-и век не биваше да се случва. Но аз все пак питам, кога ще се извърши всеобщ ритуал за почитане на паметта на християните, погубени от момента на стъпването на османци на Балканите, та чак до днес, когато прииждат нови под трогателните названия "бежанци" и "мигранти"?

21

Анонимен

преди 1 месец

ПОЧЕТЕН КАРАУЛ НА ВЪЗПОМЕНАНИЕТО ЩЕ БЪДЕ ХОЛАНДСКИЯТ БАТАЛЬОН ОХРАНЯВАЛ КЛАНЕТО!!!...

20

1453

преди 1 месец

До АнонименКолко трябва да си жалък, за убиваш деца за отмъщение за нещо.

fallback