Снимка: БГНЕС

Жителите на гръцкия остров Андрос в Егейско море са получили известие на мобилните си телефона за евакуация, след като днес на обяд на острова избухна пожар. Информацията е на гръцкото издание „Катимерини“. С огнената стихия се борят 20 пожарникари, 15 доброволци, 2 хеликоптера и 2 самолета.

Властите са призовали хората, които се намират в района на селищата Страпуриес, Ламира, Менитес и Ипсила, да се отдалечат в посока на главния град на Андрос, допълва БТА.

Гръцките власти разследват вероятността пожарът на остров Идра вчера да е бил предизвикан от фойерверки, изстреляни от яхта. Отново по информация на „Катимерини“ плавателният съд, от който се подозира, че са били изстреляни пиротехническите средства, е бил нает от граждани на Казахстан. Твърди се, че сигнал за фойерверките е бил подаден от капитана на друг съд, който се намирал наблизо. Противопожарните служби са поискали от бреговата охрана координатите на всички плавателни съдове в близост, както и видеозаписи.

Вчера в района е била обявена четвърта степен на риск от пожар - това е предупреждение за много висока опасност. Кметът на острова Йоргос Кукудакис е казал пред държавната телевизия ЕРТ, че жителите на Идра са разгневени от вероятността пожарът да е бил причинен от употребата на пиротехнически средства.

„Възмутени сме, че някои толкова безотговорно изстрелват фойерверки в борова гора“, е заявил Кукудакис и е казал, че общината ще предприеме правни действия.

Вчера при гасене на пожар на полуостров Пелопонес загина един човек. И днес в много райони на Южна и Централна Гърция е обявена четвърта степен на риск от пожари.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase