Снимка: Pixabay

Над 67 хиляди жени има във въоръжените сили на Украйна. Повечето от тях са военнослужещи, предаде Укринформ, позовавайки се на заместник-министърът на отбраната на Украйна Наталия Калмикова.

"В момента във въоръжените сили имаме повече от 67 хиляди жени, от които 19 хиляди са работнички, а останалите са военнослужещи“, каза Калмикова. Тя допълва, че бройката е започнала а се увеличава от 2014 година насам, а след февруари 2022 г. тази динамика се е ускорила въпреки факта, че мобилизация на жените в Украйна не се извършва.

Калмикова също така отбеляза, че днес жените все по-често избират професии в армията, които по подразбиране не се считат за женски. Те проявяват желание да стрелят, да управляват артилерийски системи, безпилотни летателни апарати, допълва БТА.

През 2018 г. законодателството беше променено и жените получиха право да заемат длъжности във въоръжените сили на Украйна. В същото време, за съжаление, все още имаме проблем с окуражаването и насърчаването на жените. “В момента търсим начини да разрешим този проблем, за да могат жените, които искат да изградят кариера във Въоръжените сили, да имат тази възможност", добави тя.

Броят на жните във въоръжените сили на Украйна се е увеличил с 40% след като Русия започна пълномащабна инвазия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase