Снимка: БГНЕС/ЕРА

Резултатът от гласуването в Общото събрание на ООН (ОС на ООН) на резолюцията за геноцида в Сребреница е позор за инициаторите на документа, заяви руският постоянен представител в организацията Василий Небензя. Той заяви, че в подкрепа на резолюцията са гласували по-малко членове на ОС на ООН, отколкото тези, които са се противопоставили на инициативата, предаде ТАСС.

Според дипломата съавторите на документа са били предварително предупредени, че "това няма да бъде безпроблемно приемане, няма да бъде приемане с консенсус". "То ще извади наяве раните от геноцидите, които не са били споменавани като такива в много страни, в които са се случили такива събития, и че ще отвори кутията на Пандора", заяви Небензя. Той не изключи, че ще има и "други инициативи от подобен характер".

На 11 юли 1995 г. около 8000 мюсюлмани са убити от сърби. През 2007 г. международен трибунал признава сръбските действия за геноцид.

Резолюцията относно геноцида в Сребреница е внесена в ООН от Германия и Руанда. В документа се предлага 11 юли да бъде обявен за Международен ден в памет на геноцида в Сребреница. Русия не подкрепи проекта, като го нарече "едностранен" и "политически обременен".

Вчера, 23 май, резолюцията беше приета. Тя беше подкрепена от 84 държави, 19 бяха против, а 68 се въздържаха.

Според информация на „Болкан инсайт“ сред гласувалите „против“ са Беларус, Китай, Куба, Унгария, Русия и Сърбия.

Протести в Сърбия

Сърбия не приема резултата с аргумент, че гласовете, които не подкрепят решението са повече. Последваха протести снощи в Сърбия и Република Сръбска в Босна, като протестиращи излязоха с плакати, на които пише „Ние не сме геноциден народ, ние помним“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase