Снимка БГНЕС, архив
fallback

„Ще пробия пътя на жените, навсякъде виждам умни и отдадени жени, които нося не само в ума си, но и в сърцето си“, заяви Гордана Силяновска в речта след полагането на клетвата като новия държавен глава на РС Македония.

„Ние, жените, можем да развием политиката като изкуство на невъзможното, а не само на възможното. Доверието е много важно и аз ще го оправдая. И не заради отговорност към партията, а защото съм заобиколена от много красиви жени. Но ние сме длъжни да помагаме на хората и да следваме ритъма на природата. Бих искала да направим крачка напред в представителството на жените в бъдещия състав на парламента. Неслучайно думите страна и Македония са в женски род. „Помогнете на жените народни представители да изразят това, което досега не са успели“, каза Силяновска.

Тя е първата жена президент на РС Македония.

В речта си тя на няколко пъти спомена президента на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, на когото благодари, защото само той е вярвал, че тя ще стане държавен глава.  „Ще бъда президент и на левицата, и на десницата. Аз ще бъда президент на всички граждани, няма да правя разлика нито по етнос, нито по религия, нито по пол, нито по каквато и да е разлика“, каза тя.

По-рано Гордана Силяновска положи клетва като президент на „Македония“ и не използва официалното наименование на страната Република Северна Македония. "Декларирам, че ще изпълнявам съвестно и отговорно функцията президент на Македония, като почитам конституцията и законите", каза тя.

Университетската професорка ще бъде шестият президент на страната.

На церемонията по встъпването й в длъжност не присъстваха, макар да бяха поканени, предшественикът й Стево Пендаровски и Бранко Цървенковски, който бе президент през периода 2004-2009 г. Техните столове останаха празни. В същото време на церемонията в Собранието дойдоха бившия президент Георге Иванов (2009-2009) и Вилма Трайковска, съпруга на загиналия президент Борис Трайковски, заемал поста през 1999-2004 г.

По-късно предстои предаването на президентския пост в резиденцията "Вила Водно". Силяновска ще се срещне четири очи със Стево Пендаровски, чийто мандат изтече днес. / БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

104

Тъй де!

преди 1 месец

До IT Pro...В ЧАСТНИ разговори, Вие можете да наричате колегите си "македонци", така вероятно биха направили и болшинството от хората в България(Което не значи, че за тях това е етническо определение, а по-скоро по-особен род Българи!), но в международните отношения е НЕДОПУСТИМО да се използуват други термини и наименования освен договорените! Поради това в политиката няма място за САМОДЕЙЦИ, ако искат самодеен театър да идат в читалището на село!

103

Крив корен

преди 1 месец

До Лазар Диманис......Много точно САМ си си поставил диагнозата.Вие, днескашните жители на географската област Македония сте КРИВ КОРЕН, засаден накриво, обилно преполиван със Сръбска вода от побои, терор, убийства, репресии, издевателства, изнасилвания, лишаване от работа беликм стане нещо различно от Българин и за да роди днеска уродливите плодове,с които се мъчите да влезете в Европа! Е, няма да стане.Какво си мислиш ти, или някой друг не е важно, в политиката са важни подписаните ДОГОВОРИ !

102

Ще пробиеш?

преди 1 месец

Пътя на жените в политиката ли? Едва ли Гордана, ти вече успешно проби...един договор, постигнат с много труд, този от Преспа.Хайде моля те, недей нищо друго да 'пробиваш", че с тези твои "пробиви" Северна Македония никога няма да стигне Европейския бряг, а ще потъне насред пътя като продънено корито!

fallback