Снимка: архив, БГНЕС

В Северна Македония 1 814 317 избиратели днес ще гласуват за избор на президент на страната. Това са седмите президентски избори в Северна Македония и са с рекорден брой кандидати - седем.

В 20-дневната предизборна кампания, която в последните дни се припокри и с предизборната кампания за парламентарните избори в страната, Стево Пендаровски (СДСМ), Гордана Силяновска (ВМРО-ДПМНЕ), Стевчо Якимовски (ГРОМ), Буяр Османи (ДСИ), Биляна Ванковска (Левица),  Арбан Таравари (коалиция на албанските опозиционни партии „Заслужава си”) и Максим Димитриевски (ЗНАМ) проведоха само един общ дебат, а една от основните теми в кампанията бяха промените в конституцията като условие в преговорната рамка на страната с ЕС.

Позицията на Гордана Силяновска остана неясна. В интервю за МРТ в навечерието на деня за размисъл тя посочи вариантите "за решаване на проблема с България", което ще отвори преговорите на страната с ЕС. По думите ѝ "може да има решение на новата власт в България (и) на новите управляващи в Северна Македония с помощта на новите власти в Европа за „соломоновско решение”, което може да бъде интерпретация на Договора за приятелство и добросъседство, чрез анекс или друг документ към него, в което да бъде вписано, че разликите и несъгласията между двете държави няма да бъдат използвани за вето от страна на България". А другият начин според Силяновска е „представители от новия Европейски парламент или от Европейската комисия пред ЕС да обяснят, че България използва въпроси, свързани с  идентичността, като условие за членство на Северна Македония, с което нарушава принципите на ЕС". Според нея "дори ЕП може да започне дело пред съда в Люксебмург, който защитава европейското право, срещу България".

Според Биляна Ванковска Договорът за приятелство и добросъседство с България трябва да бъде денонсиран, както и договорът с Гърция, а страната трябва да приеме нова, гражданска конституция. За Максим Димитриевски конституционните промени трябва да бъдат приети, но да влязат в сила след като Северна Македония стане член на ЕС. Стевчо Якимовски смята, че страната може да постави свои условия пред ЕС, а промените в конституцията могат да се случат "след като бъдат решени въпросите за езика, идентичността и  твърденията на България, че преди 1944 г. македонците са били българи". За Арбен Таравари са необходими гаранции от ЕС, че това ще бъде последното условие пред Северна Македония, докато според Стево Пендаровски и Буяр Османи промените в конституцията трябва да бъдат приети, за да бъде използван „отвореният прозорец” за разширяване на ЕС.

Гласуването за седемте кандидати за президент на Северна Македония ще се проведе в 3480 секции в страната, а вчера беше проведен вотът на 2571 граждани, които са заявили, че ще гласуват в 31 дипломатически представителства на Северна Македония, както и болни и немощни, лишените от свобода и обитателите на старчески домове, като резултатите от гласуването ще станат ясни след края на изборния ден. Държавната избирателна комисия е издала акредитации за 915 местни, 544  международни наблюдатели и 58 чуждестранни журналисти.

Изборният ден започва в 7:00 ч. и завършва в 19:00 ч. местно време, а с решение на правителството денят е обявен за неработен.

За избран на първи кръг в президентските избори се смята кандидатът, спечелил абсолютно мнозинство от общия брой вписани в избирателния списък избиратели. Ако това условие не е изпълнено, двамата кандидат-президенти, които имат най-много гласове, отиват на втори тур на изборите, който ще се проведе заедно с парламентарните избори на 8 май, посочва кореспондентът на БТА Маринела Величкова.

Фаворити за поста са досегашния президент Стево Пендаровски от Социалдемократическия съюз на Македония /СДСМ/ и Гордана Силяновска-Давкова от ВМРО-ДПМНЕ.

Проучване на общественото мнение, проведено от Центъра за политически изследвания и комуникации /ЦПИК/ в РСМ, дава преднина на Силяновска с 20,4% подкрепа срещу 16,8% за Пендаровски. Двамата вече са се изправяли един срещу друг през 2019 г., когато Пендаровски спечели изборите на втори тур.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase