Снимка: МВнР

Считаме за недопустимо да бъде забраняван достъпът до литература, която е свързана с лица и събития от общата история на България и Република Северна Македония (РСМ) и настояваме за незабавно прекратяване на подобни действия. Това заявиха от Министерството на външните работи (МВнР) в позиция, публикувана на сайта на ведомството.

Изявлението е във връзка със случай, при който представител на българската общност в Северна Македония и български гражданин не е бил допуснат на територията на Република Северна Македония от граничните власти на ГКПП "Делчево" вчера заради притежавани от него десет броя книги.

Категорично неприемливо е в 21-ви век да ставаме свидетели на действия, с които властите на една държава възпрепятстват упражняването на основни за демократичните общества права, каквото е правото на свободен пренос и достъп до информация, посочиха от външно министерство. Според позицията им още по-притеснителен е фактът, че тези събития се случват в страна, поставила си за цел интеграция в Европейския съюз (ЕС) и публично декларираща своята привързаност към ценностите и принципите на този Съюз.

Прави впечатление, че този необясним акт на граничните власти е предприет, след като България нееднократно призова темата за двустранните отношения да не бъде използвана като заложник във вътрешнополитическите процеси в Северна Македония, заявиха още от ведомството и изразиха надежда, че това не е умишлено търсена провокация срещу обществата от двете страни на границата.

Перспективите пред процеса на разширяване на ЕС обсъдиха президентът Румен Радев и европейският комисар Оливер Вархеи на среща вчера, припомня БТА. Румен Радев изрази очакване след края на предизборната кампания в Република Северна Македония и провеждането на изборите там политическата обстановка в югозападната ни съседка да даде възможност за пълно изпълнение на европейското решение от юли 2022 г., което е незаобиколим елемент по пътя на Скопие към ЕС. Изказвания на водещи политически фигури в РСМ, направени по време на кампанията с провокативен характер, не спомагат за укрепване на диалога между двете ни страни, каза българският държавен глава. Той допълни, че добросъседството е основен аспект в процеса на разширяване и подчерта готовността на страната ни независимо от негативните послания от Скопие да поднови усилията за конструктивно двустранно сътрудничество.   


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase