Снимка: БГНЕС

"Съществуването на македонско малцинство в България е факт, което се потвърждава от Страсбург", заявиха от кабинета на президента на Северна Македония Стево Пендаровски, цитирани от БГНЕС.

Позицията дойде, след като Министерството на външните работи на България извика македонския посланик в София Агнеса Руси по повод скорошни публични коментари на политици от съседната държава и разпространени от тях неверни твърдения по отношение на Република България.

Пендаровски е категоричен, че е необходима "конструктивност в двустранните отношения и решаване на откритите въпроси".

Още по темата
"Във връзка със съобщението на Министерството на външните работи на Република България Ви уведомяваме, че позицията на президента Пендаровски както в миналото, така и сега е, че е необходима конструктивност в двустранните отношения и решаването на отворени въпроси, като се има предвид, че страната ни също претендира да бъде част от Европейския съюз, където заедно със съседна България ще се насочи към още по-голямо сътрудничество... Относно коментарите, които се отнасят до съществуването на македонско малцинство в България, това е факт, който е потвърден от решенията на съда в Страсбург", се казва в съобщението от кабинета му.

Реакцията на българското външно министерство беше предизвикана от коментарите на македонския президент, че ако ВМРО-ДПМНЕ успее да принуди България да промени Конституцията, за да включи македонското малцинство в страната, той ще стане член на ВМРО-ДПМНЕ.

Последва реакция у нас. На 6 март МВнР категорично възрази срещу "опита за поредно въвличане на България и двустранните ни отношения във вътрешнополитическия дебат в Република Северна Македония, включително в контекста на настоящата предизборна кампания".

"България последователно поддържа конструктивен тон и се въздържа от коментари по постоянните провокации в публичното пространство на Северна Македония. Прави това с разбирането, че е необходимо осигуряването на конструктивна среда за нормалното протичане на изборния процес и среда на обществено спокойствие, за да могат да се реализират необходимите реформи.

За съжаление е очевидно, че тези усилия на България не срещат разбиране и не се оценяват от определени фактори в Скопие, които продължават да използват страната ни като оправдание за липсата на напредък пред своите граждани.

За пореден път приканваме политическия елит в Северна Македония да проявява необходимата политическа зрялост, да даде конструктивен принос за изпълнение на поетите политически ангажименти в рамките на компромиса от 2022 г. и стриктно да съблюдава Договора за добросъседство от 2017 г. Това е единствената възможност за постигане на реален напредък в процеса на европейска интеграция на страната в полза на нейните граждани", бе изразената позиция от нашето външно министерство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase