Снимка: БГНЕС/ЕРА

Гръцките фермери, които вчера се събраха с тракторите си на международния панаир в Солун, където се провежда изложението Agrotica, определиха като подигравка чутото от премиера Кириакос Мицотакис, предаде кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Според тях мерките, които са чули, не са задоволителни и засягат най-вече колегите им от Тесалия, които се сблъскаха със сериозни проблеми след есенните природни бедствия. Фермери от Халкидики казват, че мерките за борба с цените на горивата са "капка в морето", а фермери от Солун подчертават, че чутото е подигравка.

Очаква се фермерите да направят още една среща, за да решат какво да правят по-нататък. В знак на протест те започнаха символична блокада.

"Фермерският въпрос не допуска разногласия, а изисква консенсус. Правителството не влезе в парламента заради вашия въпрос за решаване на остри проблеми, възникнали след опустошителното наводнение "Даниел". За трети път говоря тук по този въпрос и е редно да говорим за рехабилитация на засегнатите хора и Тесалия след бедствието", каза по-рано Мицотакис в парламента.

Премиерът на Гърция обяви, че възстановяването на ДДС върху дизеловото гориво ще бъде удължено до 2024 г. Говорейки за фермерите, той каза, че миналия вторник са били изплатени компенсации от 25,3 милиона, като още 43 милиона евро са отпуснати от Европейския земеделски резерв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase