Снимка: БГНЕС

Сръбският президент Александър Вучич изказа мнение, че Сърбия и България могат допълнително да подобрят отношенията си, предаде Танюг.

Вучич, заедно с българския президент Румен Радев, държавния глава на Азербайджан Илхам Алиев и ръководителя на делегацията на ЕС в Сърбия Еманюел Жофре, участваха в церемонията по пускане в експлоатация на междусистемната газова връзка България-Сърбия.

Вучич и Радев имаха двустранна среща преди церемонията.

При обиколката на газовата станция Вучич каза, че отношенията между двете страни могат да бъдат още по-добри и че ще бъдат решени всички останали проблеми.

"Разговаряхме днес за това и ще гледаме да решаваме тези по-дребни проблеми, които съществуват, свързани с книги и учебници и други неща, така че ще решим това, както и всички останали неща," каза Вучич.

От своя страна президентът на Азербайджан Илхам Алиев заяви, че откриването на интерконектора ще допринесе за енергийната сигурност на Европа.

Алиев подчерта, че Азербайджан и Сърбия са стратегически партньори и имат подписана декларация за стратегическо партньорство, като с действията си потвърждават това.

"Ще имаме възможност да разговаряме с Вучич на четири очи. Под негово лидерство Сърбия се развива, има независима политика, която служи на сръбския народ“, каза Алиев. Уверен съм, че след откриването на интерконектора това ще допринесе за развитието на Сърбия и знам , че президентът има големи планове за развитието на тази държава“, добави той.

Алиев посочи, че и Азербайджан и България са обвързани със стратегическо партньорство. Днешната церемония е церемония на приятелство и партньорство, каза той. Алиев поздрави Радев и Вучич и заяви, че интерконекторът ще допринесе за енергийната сигурност и на Сърбия, и на Европа.

"Енергийната стратегия на Азербайджан се прилага с всички проекти, които сме започнали, преначертаващи евразийската енергийна карта. Днес нашият нефт и газ се доставя и до Средиземноморието чрез южния газов коридор“, каза Алиев и добави, че не е случайно, че лидери на високо равнище говорят за Азербайджан като за надеждна държава и паневропейски износител.

"Моят брат Румен може да потвърди това“, каза президентът на Азербайджан и даде пример с изнесените количества газ към България. В духа на приятелство сме отдадени на това и високо ценим нашето приятелство, основаващо се на стратегическо партньорство", каза Алиев. (БТА, Елена Николова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase