Снимка: Pixabay/viarami
fallback

Гръцкото министерство на здравеопазването търси помощ от полицията срещу измамници, които са се опитали да изплашат чуждестранните туристи от апартаменти за краткосрочно наемане в Атина, като са измислили епидемия от дървеници.

В изявление на министерството се казва, че плакатите, разлепени пред жилищни сгради в центъра на града, украсени с фалшиви лога на министерството и на община Атина, са "абсолютно неверни".

В плакатите, адресирани до "Уважаемите посетители" на грешен английски език, се твърди, че здравните власти са наредили евакуация на местните "частни къщи за гости", "за да се защити общественото здраве на постоянните гръцки наематели".

Позовавайки се на несъществуваща инвазия с дървеници, те заплашват посетителите с глоба от 500 евро, ако не напуснат жилището си, и учтиво им пожелават приятен престой в Гърция.

Освен кризата с разходите за живот, Атина и други части на Гърция са изправени пред жилищни проблеми, причинени най-вече от широкото разпространение на апартаменти за краткосрочно наемане - предимно за чуждестранни посетители.

Това е допринесло за повишаване на разходите за дългосрочни наеми за гърците, много от които са изтласкани от жилищните райони в центъра на Атина. Стойността на имотите също се увеличава, отчасти поради програмата "златна виза", която предлага пребиваване на чуждестранни инвеститори в недвижими имоти.

Туризмът е водещ двигател на гръцката икономика, тъй като представлява една пета от годишния БВП, а 2023 г. се очаква да бъде рекордна по брой на пристигащите.

Министерството на здравеопазването заяви, че е поискало от полицията да направи всичко необходимо, за да се справи с измамата. То заяви, че "на никого не е позволено да тероризира и дезинформира обществеността" по въпросите на общественото здраве.

Гърция не е регистрирала сериозни проблеми с кръвосмучещите гадинки, които неотдавна предизвикаха недоумение във Франция, когато пътници публикуваха снимки и видеоклипове, на които се твърди, че насекомите се намират в парижкия градски транспорт, във високоскоростните влакове и на летище "Шарл дьо Гол".

Дървениците, които до голяма степен са изчезнали от ежедневието през 50-те години на миналия век, се появяват отново през последните десетилетия и стават все по-устойчиви на химическо третиране.

Те могат да се намират не само в матраците, но и в дрехите и багажа и излизат през нощта, за да се хранят с човешка кръв. Често причиняват и психологически стрес, проблеми със съня, тревожност и депресия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

Анонимен

преди 5 месеца

В Париж и в Лондон плашат ли чужденците с нашествие от дървеници?

1

Анонимен

преди 5 месеца

най гоуемъта дълвеница у нашия е Пеевски

fallback