Снимка: БГНЕС

Сръбският президент Александър Вучич даде висока оценка за анализа на руския министър на външните работи Сергей Лавров относно положението на Балканите по време на форума на ОССЕ, който се проведе в македонската столица, през изминалите два дни.

"По същество всичко казано от Лавров е истина. Той говори за много важни неща за Сърбия и какво се случи след 2013 година. Как измамиха нашата държава след Брюкселското споразумение за да се стигне до изпълнението на нещо и когато това не стане, да се каже на сърбите - 10г. не се изпълнява и за това ще получите два пъти по-малко от това, което искахте. Всичко е точно. Всичко става по този начин", каза Вучич пред телевизия "Пинк".

Според него "те /сърбите, бел.ред./ са с вързани ръце, но се държат много по-добре отколкото се е очаквало при спазването на независимостта, суверенитета, запазването на границите и взимането на решения".

"Да, положението е тежко. Ще става и още по-тежко и това е видно от решенията, които някои искат да вземат - Охридското споразумение да бъде част от преговорната рамка за Сърбия", каза още Вучич. Той смята, че до това нещо няма да се стигне, защото това би означавало "затваряне на вратите за Сърбия в ЕС".

В същото време руските медии подчертават, че по време на форума на ОССЕ в Скопие и "имало сърдечна среща между Лавров и сръбския външен министър Ивица Дачич". "Това е видно от лицата на двамата", пишат още медиите в Москва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase