Снимка: архив, БГНЕС

Беери е един от кибуците, които пострадаха най-тежко от нападението на "Хамас" от 7 октомври, когато бойци от групировката пресякоха границата между Израел и Газа, убиха около 1400 души и взеха над 240 заложници, предаде Ройтерс.

По пътищата към селището все още има разбити автомобили, някои къщи са опожарени, а стените на други са надупчени от куршуми. В Беери, както и в съседните населени пунктове Кфар Аза и Нир Оз, нападателите стреляха по семейства, вземаха заложници и подпалваха жилища. Освен това те атакуваха музикален фестивал и убиха 260 души.

Още по темата
Спасителни екипи откриха изпепелени тела на различни места, но все още много хора се водят безследно изчезнали. Преди две седмици израелската армия се обърна за съдействие към археолози от Израелската археологическа служба, които да помогнат в деликатната работа около откриването на тленни останки.

Досега експертите са помогнали в установяването на самоличността на 10 жертви, но 25 души все още са неизвестност.

"Влязохме в опожарени къщи, за да потърсим и най-малките доказателства, които могат да ни помогнат да идентифицираме лица, които се водят безследно изчезнали. Това могат да бъдат лични принадлежности като бижута или части от обгорели кости", разказа археологът Джо Узиел.  

Експертите, придружавани от военнослужещи, работят в три зони и търсят и пресяват, точно както по време на разкопки.

"Работата ни създава смесени чувства... Ако намериш нещо, това означава, че някой е загинал, но същевременно, ако не откриеш следи, изчезналите остават в бездната на неизвестността", допълни Узиел.
(БТА, Николай Велев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase