Снимка: БГНЕС

Макар че времето с нищо не подсказва, че зимата наближава, а до края на годината остават по-малко от два месеца, много българи вече са си планирали почивката за коледните и новогодишни празници. Някои ще си останат по домовете или ще посрещнат новата година на заведение, други ще предпочетат да карат ски из нашите планини, ако падне сняг.

Но не са малко и хората, които предпочитат да си организират новогодишна екскурзия в чужбина.

Записванията са започнали още преди няколко месеца, каза Юлиан Бонев от Варненската асоциация на туроператорите и туристическите агенции пред БНР. Сред най-търсените дестинации са близките до нас държави като Турция, Гърция, Румъния и Сърбия. Интерес от нашите сънародници има и към Тунис и Египет, където цените са малко по-високи.

С около 30% са поскъпнали новогодишните пакети за чужбина, поясни още Бонев.

4-дневна екскурзия с автобус до Истанбул ще ни струва средно около 600-700 лева. Със самолет може да стигне и до 1000 лева. Пакетите за Тунис и Египет достигат цени от около 1300 лева.

И докато за Нова година българите търсят предимно съседни държави, то за Коледа интерес представляват дестинации като Прага и Виена и местата, в които се организират големи коледни базари. Цените на пакетите варират между 700 и 1000 лева в зависимост от продължителността на престоя и категорията на хотелите.

Огромен е интересът и към българските зимни курорти, поясни туроператорът Станислав Стоянов. Освен за нашите сънародници, курорти като Банско привличат и туристи от цял свят. Според Стоянов през зимата България е по-конкуретноспособна от пазари като Турция и Гърция. В последните години се забелязва много силен интерес и към Албания. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase