Снимка: архив, БГНЕС

Бившият министър на вътрешните работи на Република Северна Македония Гордана Янкуловска напусна затвора "Идризово", съобщават медиите в Северна Македония.

Янкуловска е освободена условно след три години и един месец в затвора по делото "Танк" за злоупотреба със служебно положение и нарушение на процедурата при закупуване на луксозен брониран Мерцедес за 600 хиляди евро за бившия премиер Никола Груевски.

Присъдата на Янкуловска по това дело беше четири години затвор, а Апелативният съд в Скопие информира за решението си преди седмица, като мотивите за него бяха, че Янкуловска „е майка на петгодишно дете, което е лишено от майчини грижи и възпитание. Взети са предвид и данните от институцията, където осъдената изтърпява наказанието си лишаване от свобода, като се има предвид, че е спазвала вътрешния ред на затвора, вписала се е в средата, в която е поддържала максимално приятелски отношения с останалите осъдени лица и не е проявявала агресивно поведение, има развито чувство за лична и социална отговорност и поведението й е в съответствие със социалните норми”.

В „Идризово” Янкуловска е работила в библиотеката на женското отделение, „вършела е работата си всеотдайно, в срок и в пълен обем, ползвала е и извън институционална база, което сочи, че се е поправила до степен, в която може да се очаква, че няма да извърши престъпни деяния, като по този начин е постигната целта на наказанието, предвидена в член 32 от НК”.

По същото дело присъда от две години има и бившият премиер на Северна Македония Никола Груевски, който напусна страната и в момента пребивава в Унгария.

По време на една от отпуските си от затвора, което съвпадна с добилото публичност напрежение между Груевски и сегашния председател на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, Янкуловска даде интервю за МРТ 1, в което заяви, че сегашното ръководство на ВМРО-ДПМНЕ е законно избрано и има пълната й подкрепа, а с Груевски, чийто министър на вътрешните работи беше, няма против да се срещне, но не вижда какво биха могли да обсъждат с него.

„Що се отнася до бягството му, аз бях сред първите, които изразиха мнението си. Ясно изразих несъгласието си с тази стъпка, но факт е, че както Никола Груевски, така и всички ние, бивши членове на ръководството на управляващата партия (ВМРО-ДПМНЕ), се сблъскахме с ужасна атмосфера на политическо преследване, в която нямахме възможност да артикулираме какъвто и да е правен аргумент. Факт е, че той (Груевски) беше жертва на политическо преследване, но стъпката, която направи, по отношение на всички останали в делото, означаваше предварителна промяна в динамиката на това политическо преследване. Било му е кристално ясно и се е решил на такава стъпка. Нито тогава, нито сега го одобрявам”, каза в интервюто Янкуловска. (БТА, Маринела Величкова)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase