Снимка: БГНЕС

Съединените щати призоваха Сърбия да изтегли войските, които е струпала на границата си с Косово, предаде Франс прес.

"Ние виждаме големи сръбски военни сили по границата с Косово", включително "безпрецедентно разполагане" на артилерия, танкове и пехотни части, каза говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби. Той обаче не пожела да коментира риска от евентуално нахлуване в Косово, чиято независимост Сърбия не признава и където от няколко дни напрежението е много високо.

"Заради последните събития КейФОР" - силите, разположени от НАТО в тази бивша сръбска провинция -"ще увеличат присъствието си" в нейната северна част, подчерта Кърби. Той обаче не бе в състояние да уточни дали става въпрос просто за прехвърляне на войници от КейФОР в Северно Косово или за нетно увеличение на числеността на силите на Алианса в страната.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън се е обадил по телефона днес на сръбския президент Александър Вучич, за да изрази загриженост от ситуацията и да "подчертае необходимостта от незабавно намаляване на напрежението и връщане към диалога". Съветникът в Белия дом по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан от своя страна е разговарял с премиера на Косово Албин Курти, съобщи Кърби.

Косовски полицай бе убит от засада рано сутринта в неделя. По-късно през деня полицията застреля четирима души от групата сърби, извършили нападението.

Това е една от най-сериозните ескалации на напрежението в Косово през последните години, отбелязва АФП. (БТА, Пламен Йотински)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase