Снимка: БГНЕС/EPA

Сърбия ще разследва събитията, довели до престрелка в манастир в Северно Косово, за която Прищина обвини Белград, заяви в четвъртък президентът Александър Вучич, отричайки каквото и да било участие на Белград в инцидента.

Косовската полиция се сражаваше в продължение на часове в неделя с около 30 тежко въоръжени сърби, които се барикадираха в сръбския православен манастир в село Банска. При сблъсъците бяха убити трима нападатели и един косовски албански полицай.

Около 50 000 сърби, които живеят в Северно Косово, не признават институциите в Прищина и смятат Белград за своя столица. Те често влизат в сблъсъци с косовската полиция и международните мироопазващи сили, но насилието през уикенда беше най-тежкото от години.

Вучич заяви пред американски медии, между които и "Ройтерс", че Белград осъжда убийството на полицая, и добави, че Сърбия "ще започне процедура пред съответните съдебни органи" и ще разследва заподозрените.

"Какви ще бъдат тези подозрения за престъпления, това е въпрос за прокурора", каза той в кабинета си в Белград.

Той обвини косовските полицаи, че са застреляли един от въоръжените лица в главата "от разстояние един метър", след като той се е предал, определяйки това като "екзекуция".

Ветон Елшани, заместник-регионален командир за северната част на Косово, заяви пред Ройтерс: "Това е глупост. Нашите офицери никога няма да направят такова нещо. На един от арестуваните мъже оказахме първа помощ на място, за да спасим живота му, след като беше получил наранявания".

Нито една групировка не е поела отговорност за нападението и не е обяснила мотивите на стрелците.

Вучич отхвърли обвиненията на косовския президент Вьоса Османи, че Белград е подстрекавал насилието, като заяви, че Сърбия не би имала полза от него, тъй като това би застрашило позицията ѝ в спонсорираните от ЕС преговори с Прищина.

"Защо това ще е от полза за Белград? Каква е идеята? Да разрушим позицията си, която градим от една година? Да я унищожим за един ден? ... Сърбия не иска война", каза той.

През 2012 г. Косово и Сърбия поеха ангажимент за провеждане на преговори, спонсорирани от ЕС. Нормализирането на отношенията е от ключово значение за напредъка на двете страни по пътя към интеграция с ЕС.

Престрелката предизвика нова международна загриженост за стабилността на Косово, което обяви независимост през 2008 г., почти десетилетие след като бомбардировките на НАТО прогониха сръбските сили за сигурност от тогавашната южна провинция на Сърбия, населена предимно с албанци.

Още по темата

Вучич обеща, че Сърбия ще разследва произхода на оръжията, иззети след инцидента от косовската полиция, която показа тайник, включващ автомати, картечници, противотанкови гранатомети, ръчни гранати, противопехотни мини и дронове.

Той също така заяви, че Милан Радойчич, един от високопоставените косовски сръбски политици, който според властите в Прищина е присъствал по време на престрелката, ще бъде "призован от прокурора".

Сърбия смята Косово за своя неразделна част и с подкрепата на редица държави, включително Русия, Китай и пет държави от ЕС, които имат право на вето в Съвета за сигурност на ООН, отказва да признае независимостта му.

Белград финансира училищата, здравната система и повечето други институции в частите на Косово, където сърбите са мнозинство.

Вучич обвини премиера на Косово Албин Курти, че иска да изгони сърбите от Косово и че протака компромисното решение, необходимо за подобряване на връзките между Белград и Прищина.

"Причината за всички проблеми в Косово е Албин Курти. Той е човекът, който доведе до всичко това", каза той.

Той заяви, че отказът на Курти да създаде Асоциация на сръбските общини - орган, който съгласно разпоредбите на споразумението между Белград и Прищина от 2013 г. ще осигури на косовските сърби по-голяма автономия, е подхранил напрежението, довело до насилието в Банска.

Курти неведнъж е заявявал, че подобна асоциация би позволила на регионите със сръбско мнозинство да се отделят и да се присъединят към Сърбия.

"За нас положението (в Косово) очевидно е ужасно, но ... ние трябва да бъдем с нашия народ, ... (и) да се опитаме да запазим мира", каза Вучич. "Решението винаги е (в) диалога"., допълни Вучич./БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase