Снимка БГНЕС, архив

Министърът на външните работи на РС Македония Буяр Османи се срещна с Габриел Ескобар, заместник-помощник държавен секретар по европейските и евразийските въпроси и специален представител на САЩ за Западните Балкани, който е на посещение в страната.

Събеседниците обмениха мнения относно актуалните политически събития, с акцент върху европейското досие на Северна Македония, както и необходимостта от продължаване на процеса на преговори с ЕС чрез гласуване на конституционни промени.

„САЩ имат ключова роля във всички най-важни вътрешно- и външнополитически моменти от най-новата история на Северна Македония, осигурявайки твърда подкрепа за нашето успешно установяване като независима държава, дълбоко интегрирана в трансатлантическото семейство на модерни и функциониращи демокрации“, посочи Османи като добави, че блокадата на процеса на европейска интеграция струва един милиард евро годишно финансова подкрепа от ЕС.

Още по темата

Османи изрази благодарност и за дългосрочната подкрепа от страна на САЩ за цялостните процеси на реформи, като подчерта, че правителството и другите институции продължават да работят със силен ангажимент за осъществяване на реформи в областта на доброто управление, върховенството на правото и борбата с корупцията.

На срещата беше направен преглед на сътрудничеството между двете страни, в рамките на Стратегическия диалог, като беше обсъдено и сътрудничеството в рамките на НАТО, с акцент върху подкрепата за Украйна, както и председателството на Северна Македония на ОССЕ, САЩ - Адриатическата харта и Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase