Снимка: БГНЕС
fallback

Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски ще говори на днешната 123-та сесия на парламента на Република Северна Македония, на която ще бъде обсъдено предложението за пристъпване към изменение на конституцията на Република Северна Македония, съобщават от правителствената пресслужба в Скопие.

"Ние твърдо вярваме, че днес като държава ще направим първата решителна стъпка към желания напредък на Северна Македония, ще стоим гордо и ще използваме историческата възможност за постигане на стратегическата цел – пълноправно членство в Европейския съюз. Днес е денят, в който ще стане ясно кой наистина иска страната да стане просперираща страна, членка на ЕС и кой блокира европейското бъдеще на гражданите", пише в съобщението, цитирано от БТА.

От правителството на страната отново уточняват, че в предложението за конституционни промени, което е публично достъпно, „всички граждани могат да видят и да се уверят, че става дума за промени, които не застрашават нито един елемент на идентичността и отварят пътя към ЕС” и очакват "всички 120 депутати да проявят държавническо поведение, да бъдат на висотата на задачата и да осигурят по-добро бъдеще за всички граждани, чиито представители са”.

"Пред нас е уникален шанс да утвърдим европейския път, да ускорим европейската интеграция и да постигнем тази европейска цел до 2030 г. Гласът за Европа е глас за по-добро македонско бъдеще. От всички народни представители зависи дали ще допринесат за сбъдването на мечтата на поколенията или ще хвърлят страната в изолация и десетки години несигурност. Призоваваме към разум и отговорност", пише в съобщението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Юнак Балкански

преди 9 месеца

Много ще ми е интересно да се срещнат на дебат Мицкоски и Костадинов та да обсъждат относно идентичност, култура, традиции и история. Голям майтап ще е!

21

Анонимен

преди 9 месеца

До Анонимен 21 Има македонски диалект на старобългарския език а не македонски език. Езика не е лесно да се преправи на друг след като до 1944 г. е бг. Историята е от 1991 г. и 2019 г. Дотогава няма македонска държава а област васална на Белграт.

20

Анонимен

преди 9 месеца

1,8 млн са цялата държава. 28 процента са мюсюлманите - по официални данни. Т.е. албанци. Не знам какви други малцинства имат, но вероятно става въпрос за идентитетот на има няма един милион граждани. Тези един милион могат да считат, че има македонски език, народ и каквото още щат македонско. но да оставят свободно хората да се наричат и българи.

fallback