Снимка БГНЕС

В сръбския град Крагуевац бе открита изложба по повод 110 години от битката край Брегалница и освобождаването на старите сръбски земи в Македония и победата над българите, предаде БГНЕС.

Изложбата се намира в Народната библиотека "Вук Караджич" и е организирана от проф. Деян Антич от Философския факултет в Ниш.

Според проф. Антич битката край Брегалница не е само "сръбски военен триумф, а преди всичко означава окончателното завръщане на старите сръбски земи от Македония в рамките на сръбското кралство". "Това е важно историческо събитие, защото сърби от всички краища на страната са се били за освобождаването на старите сръбски земи от Македония и след многовековното робство са върнати в държавните граници на Сърбия", каза още той и съобщи, че през "месец септември изложбата ще бъде в град Битоля - РС Македония, където ще се чества Денят на сръбското единство с участието на официални държавни представители от Битоля".

Централно място сред показаните документи заема "Военната прокламация"на крал Петър Първи Караджорджевич. В нея той призовава за мобилизация на сърбите поради "нечовешкото отношение на българите към пленниците и унищожаването на приятелството и братството в старите сръбски земи в Македония". В прокламацията пише, че "българите са извършили престъпление срещу славянството, и всичко това ставало поради техният отказ по братски да се стигне до подялба на тяхната изконна сръбска земя и да се попречи на завръщането на сръбството в Македония". В този документ се подчертава, че в битката срещу българите сърбите ще получат подкрепата от своя гръцки съюзник.

Събитието бе открито от генерал-майор Милорад Ступар. Според него "славната сръбска армия е освободила сърбите от Куманово и Прилеп от петвековното турско робство".

Официалното наименование на изложбата бе "110 г. от втората балканска война и битката при Брегалница". В нея има 23 изложбени пана. Сред основните участници в композицията са Историческият архив на Сърбия и Военно-историческия музей от Белград
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase