—нимка: Ѕ√Ќ≈—

ѕо случай национални€ празник на –— ћакедони€ - »линден – ƒен на републиката, президентите —тево ѕендаровски и јлександър ¬учич проведоха съвместна среща в манастира "—в. ѕрохор ѕчински", съобщи Ѕ√Ќ≈—.

–айонът около манастира —в. ѕрохор ѕчински, както и самото светилище, са важни исторически и географски както за —ърби€, така и за —еверна ћакедони€, пишат днес държавните сръбски медии.

“ази сутрин в присъствието на мир€ни се проведе съвместна литурги€ от представители на двете православни църкви.

“ова е важна дата, защото тук се е провело първото заседание на ј—Ќќћ (јнтифашисткото събрание на народното освобождение на ћакедони€), което македонците см€тат за основа на държавността и езика, коментира събитието –“—.

ѕрезидентът на —ърби€ јлександър ¬учич приветства президента на —еверна ћакедони€ —тив ѕендаровски пред манастира —вети ѕрохор ѕчински. ƒвамата б€ха посрещнати в манастира от ¬рански€ епископ ѕахомие и архимандрит ћетодий, който е игумен на манастира.

ѕреди срещата ѕендаровски поднесе венец на паметната чешма при портата на манастира.

"Ќие сърбите обичаме македонците и —еверна ћакедони€. Ќие не искаме нищо, не се нуждаем от нищо, освен да си сътрудничим още по-добре и повече. ѕожелавам ви весели празници и винаги да се чувствате добре дошли навс€къде на територи€та на —ърби€", каза ¬учич.

ѕендаровски каза, че се над€ва добрата традици€ да се празнува »линден, най-големи€т национален празник на страната, "на м€стото, където е създадена –епублика ћакедони€", ще оцел€ват.

"ѕървата македонска република е създадена в този манастир, който сега се намира на територи€та на —ърби€.  огато е създадена, т€ е била една държавна общност", за€ви ѕендаровски.

“ой подчерта, че »линден е от най-гол€мо значение за —еверна ћакедони€ и нейни€ народ.
 

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase