Снимка БГНЕС
fallback

Изключително тъжно, защото като че ли те се опитват да горят абсолютно всички мостове, включително мостовете, които може да изгражда изкуството. Изкуството в помощ на приятелството, на добросъседството.

Това заяви евродпутатът Андрей Ковачев в студиото на Брюксел 1" по повод факта, че Скопие разследва защо деца - художници от Битоля са били в България и са се срещали и снимали с българския президент и посетили парламента.

"И аз смятам тази инициатива на "Малък Битолски Монмартър" за изключително добра, за изключително ползотворна. Сближава младите хора да правят положителни стъпки за разбирателство, добросъседство, преодоляване на проблемите, които са наслагвани с десетилетия. И точно тук да ударят и да търсят някаква, не знам каква политическа цел, че нещо се е случило. Тези деца, тази инициатива в Битоля знам, че е от 50 години. Te обикалят цял свят и никога досега не са имали никакъв проблем", коментира Ковачев.

"Веднага се позаинтересувах, разбрах, че родителите на тези конкретни деца, които са били в България, разбира се, че са били информирани какво се случва и къде отиват децата им и всеки ден са получавали информация с кого се срещат, какви са били инициативите", допълни той.

А вътрешният министър сезира прокуратурата.

"Някаква журналистка, която искала да прави информация или да търси, както казваме, под вола теле, че едва ли не това е злоупотреба с деца, защото се срещали с представители на държавните институции на България. И това според някои било лошо. Много тъжно - означава, че другата страна всячески се опитва да не се интегрира в Европейския съюз, да прави всякакви спънки, а най, как да кажа, комичното е, че има хора, които казват: "Нека да си затваряме устата, защото те трябва да променят Конституцията си и сега затова правят те така". Затова е тази антибългарска истерия, за да може ли по-лесно да променят Конституцията и да включат българите в нея, което пък било, за да подобри ситуацията на българите", подчерта евродепутатът в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Политици в Северна Македония злоупотребяват с децата. Тези деца наистина сега са в изключително неприятна ситуация, защото те са обект на разследване, на техните съграждани може и да ги сочат с пръст. А може би това искат да постигнат. Да покажат, че с България не трябва да се прави нищо и че който ходи в България, прави нещо лошо, че може да има последици. Има клеймо. Това е много тъжно", категоричен е Андрей Ковачев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Анонимен

преди 10 месеца

Да срещаш деца с политици може и да не е злоупотреба, но е най-малко неуместно! Точно защото може да предизвика такова обвинения. Дилетанти се занимават с нашата външна политика.

13

Писна ми тия

преди 10 месеца

Татарски мюсюлмани да крадът историята на България.

12

Анонимен

преди 10 месеца

Македонците са ми по-симпатични от продажни български политици, които работят за цру.Македонците са си в тяхната държава, а в нашата чужди слуги са завзели властта и крадат.

fallback