Снимка: БГНЕС

В Гърция от четвъртък нахлу втора гореща вълна. Ще има три фази с продължителност най-малко пет дни. Прогнозите сочат, че температуритеможе да достигнат 45 градуса по Целзий.

Още при първата гореща вълна, на 11 юли, дирекция "Социална солидарност" отвори климатизирани помещения, където гражданите да прекарват времето си прохладно. Осигурено е присъствието на медицинска сестра, която дава здравни съвети и се справя с всякакви инциденти на дискомфорт.

По плажовете в южната ни съседка вече е забранено деца да пребивават между 12 и 17 часа.

В общинските клиники на Община Атина е пусната телефонна линия за помощ, чрез която се предоставят съвети и инструкции за справяне със здравословни проблеми на всички граждани и особено на тези, които принадлежат към уязвимите групи.

Екипите на Центъра за солидарност, които се състоят от медицински сестри и психолози, продължават да бъдат близо до бездомните ден и нощ.

Четири смени работят по улиците, предлагайки студена вода, храна и стоки от първа необходимост на хората, които не желаят да бъдат преместени, дори временно, в приютите за бездомни.

Специални грижи са положени за животните и птиците, които живеят в градските паркове и горички, както и за бездомните кучета и котки. Поставени са специални питейни съдове за снабдяване с прясна вода, както и гнезда за птици.

Музеите ще работят със съкратено време, включително и Бялата кула в Солун. Ще работят 4 часа по-малко и ще затварят в 16:00 часа за периода от 20 до 23 юли.

През тези четири дни музейните обекти с традиционно работно време от 08:30 до 15:30 часа ще затварят 2 часа по-рано от обичайното – в 13:30 часа.

Акрополът в Атина ще бъде затворен в най-горещите часове от деня от 12:00 до 17:00 ч за първи път поставиха тенти на двата входа.

Горските пожари на север и на запад от Атина продължават да горят неконтролируемо. Стотици хора бяха евакуирани. Властите предупредиха жителите и туристите, които посещават Гърция, да останат на закрито. Всички паркове в Атика са затворени поради риск от пожар. От гражданска защита забраняват разходки в горите и райони, където рискът от пожар е висок.

Необходимостта от защита на работещите в почистващия сектор от топлинен стрес, промени графика за сметосъбиране, като това ще става сутрин и вечер с почивка между 11:00 и 17:00 часа. Предвид изключително високите температури и съображения за обществено здраве се умоляват гражданите и фирмите да не изхвърлят отпадъци в кофите, особено ако са пълни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase