Снимка БГНЕС

Конституционните изменения, приети от правителството на Северна Македония и изпратени в парламента, ще бъдат представени пред депутатите на 18 август, предаде МИА.

Вече започват да текат сроковете, предвидени в Конституцията и в Правилника за дейността на Народното събрание, които поставиха конституционните изменения на фокус.

Председателят на парламента Талат Дшафери потвърди, че днес е получил предложението с насоки за изменение и допълнение на Конституцията, предложено от правителството. То веднага е било връчено на депутатите.

Преди разглеждането на предложението на пленарно заседание на 18 август, съгласно правилника, то ще бъде разгледано от Комисията по конституционни въпроси. Заседанието на тази комисия е насрочено за 25 юли от 10 часа. Съгласно законовите разпоредби комисията трябва да обсъжда предложението в продължение на максимум десет работни дни. Като се има предвид, че 2 август е неработен ден, а за 27 юли вече е насрочено заседание по парламентарни въпроси, се очаква работата на Комисията по конституционни въпроси да приключи между 7 и 9 август. След това предложението ще бъде разгледано на пленарно заседание, на което дебатите продължават до десет работни дни.

Ако с мнозинство от две трети бъде одобрена необходимостта от конституционни промени, парламента приема заключение и го изпраща на правителството.

"Не трябва да се пропуска сегашният импулс, за да бъдем на бързата писта за присъединяване към ЕС. Все още имаме няколко месеца, за да се подготвим за отварянето на клъстерите и главите и да продължим преговорния процес. Ключът е в нас, необходимо е всички ние да покажем политическа отговорност, зрялост и отговорност към настоящето и бъдещето на страната", заяви външният министър на страната Буяр Османи.

Премиерът Димитър Ковачевски също очаква надпартиен консенсус за продължаване на европейската интеграция на страната.

"Мисля, че това са конституционни поправки, които не засягат никакъв въпрос за идентичността, те бяха обявени вчера - нямаше нито един отрицателен коментар. Вярвам, че нашите депутати, 120 на брой в парламента, ще имат и визия, и доблест, и смелост да вземат решение, което ще означава европейска интеграция на страната и най-вече осигуряване на по-добро, европейско бъдеще както за сегашните, така и за бъдещите поколения", каза днес Ковачевски, припомня БГНЕС.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски обаче изрази противополажна остра позиция. Според него конституционни поправки по начина, по който се внасят в парламента, са не само неприемливи, но правителството допълнително усложнява процеса. "Текстът на конституционните изменения е не само неприемлив, но и напълно необоснован, заяви днес Мицкоски, след като правителството в Скопие внесе предложението за конституционни изменения в парламента ден по-рано.

По-рано президентът на Северна Македония, Стево Пендаровски, съобщи, че не е оптимист, че конституционните промени ще се осъществят, т.е. че опозиционната ВМРО-ДПМНЕ ще промени позицията си и ще гласува за тях. Той е убеден, че партията вижда шанс да дойде на власт или по-скоро да забави процеса на европейска интеграция на страната.

"Чуждестранните дипломати посочват на опозиционерите всички последствия от тяхната позиция, но не оказват натиск върху тях", добави той.

"Не казвам, че не се водят разговори с депутатите, но от това, което виждам от медиите, не смятам, че има промяна в настроението дори на един депутат, за да мога да твърдя, че ще има конституционни промени.

"Наложително е да има, ако няма, на практика оставаме в специална подгрупа с Босна и Косово. И ако не променим конституцията до 1 декември, е възможно Албания и Черна гора бързо да се насочат към Европа, а ние да се блокираме", уточни президентът в интервю за "Слободен Печат".
РСМ

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase