Снимка: архив, БГНЕС

"България е последната държава членка на ЕС, която може да ни чете лекции какво представляват критериите от Копенхаген и какво означават те, като се има предвид, че България е страната членка на Съвета на Европа, която най-малко уважава решенията на Европейския съд по правата на човека, 15-16 от които не е изпълнила", каза президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски по повод писмото на президента на България Румен Радев до лидерите на страните от ЕС.

Още по темата
Според Пендаровски в случая става дума за "рециклиране на старата българска позиция" и не вижда нищо ново, а в критериите от Копенхаген, които са основните за влизане в Европейския съюз, не се говори за история.

Президентът на Република Северна Македония заяви, че в ЕС знаят на какви критерии наистина трябва да отговаря една страна кандидат-член за ЕС и им е ясно, "че преди три години срещу Северна Македония е създаден прецедент с опитите на България да наложи исторически критерии или критерии за ревизия на историята".

"Нашият път към ЕС е ясен, става дума за преговорната рамка, която приехме миналата година. Нови искания не са позволени - тъкмо заради нея - и България се съгласи с това", посочи Пендаровски, според когото Република Северна Македония е „най-подготвеният кандидат за членство в ЕС в момента, в който започва преговорите”.

Пендаровски уточни, че в Подгорица на Срещата на върха на държавните и правителствени ръководители на страните членки на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа с Радев са имали "кратка куртоазна среща" и не са разговаряли "по тези въпроси".

Пендаровски отговори на въпроси на медиите преди началото на научна конференция на тема „Кръсте Мисирков и македонският език – извор за научни изследвания“.
(Кореспондент на БТА Маринела Величкова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase