Снимка: БГНЕС
fallback

По време на форума „Глобсек“ имах разговори с македонския премиер Димитър Ковачевски и външния министър Буяр Османи. Казах им, че когато само се фокусират върху България и не правят необходимите реформи в РС Македония, не показват, че са готови да интегрират европейските ценности в действията и реформите си, в политическите си решения... Казах им: „Просто правите голяма грешка“.

Това заяви в интервю за английските новини на БГНЕС бившият президент Росен Плевнелиев.

Той е напомнил на македонските политици, че не само България, но и Румъния и Хърватия, както и всички останали страни в региона са направили много дълбоки реформи - на всички им се наложи да променят поне 6000 закона и регулации.

„Всички пожертваха много. Трябваше да постигнем не само политическо единство, но и единство на социално и правителствено ниво в целия ЕС. Казах на премиера Ковачевски, много директно и ясно: „Покажи ми колко реформи си направил от тези 6000?“ Покажи ми, постигнал ли си политически или социален консенсус? Защото само да седиш отстрани и да се оплакваш от „лошата България“, без да правиш необходимите реформи, няма да стане! Казах му: „Не се фокусирай върху България, фокусирай се върху европейските ценности“.

Покажете, че можете да ги интегрирате в своята политика! Реформирайте Конституцията си, изменяйте я, не само заради българите, но и заради черногорците, заради хърватите, заради европейските ценности. Докато просто не се захванат за работа, а само лобират и не правят никакви реформи, проектират своя образ на „жертва“ на „ужасната българска националистическа политика“, това няма как да проработи в тяхна полза. Това си е чист национализъм и популизъм“, категоричен е президентът Плевнелиев.

Той призова властите в РСМ: „Скъпи приятели, трябва да се обедините, ако наистина искате да влезете в ЕС. Трябва да постигнете консенсус – и на социално, и на правителствено ниво. Трябва да промените Конституцията си, заради българите, хърватите, черногорците, но и защото трябва да покажете, че вашите действия са продиктувани от европейските ценности. И трябва да се реформирате. Смели реформи ви предстоят. И ако си напишете домашното, няма кой да ви спре“, заяви президентът Росен Плевнелиев.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

45

Гошо

преди 10 месеца

Росене пак ли ти? Скрий се че получавам ортикария.

44

Христо Христов

преди 10 месеца

Но евроатлантическите про'с'таци са прави, че племнелиев не пребива като тях баба си да и вземе пенсията и да си купи цигари... и следователно е преуспял.

43

РСМ са в дълбока

преди 10 месеца

заблуда.Те смятат(и залагат на това)че ЕС изпитва неистов копнеж по приемането им в редовете му и ще ги приеме без да са изпълнили изискванията.Не се сещат,че едно е да пожелаваш нещо,друго е да го изпълниш и постигнеш.Надяват се,че като ни клеветят навсякъде колко сме лоши и какви прекалени изисквания имаме към тях (нищо,че те са само включените във френското предложение),другите страни от ЕС ще ги съжалят като невинна жертва и ще ги приемат.Да,но...приемането става само с наше ДА.

fallback