Снимка: БГНЕС

По време на форума „Глобсек“ имах разговори с македонския премиер Димитър Ковачевски и външния министър Буяр Османи. Казах им, че когато само се фокусират върху България и не правят необходимите реформи в РС Македония, не показват, че са готови да интегрират европейските ценности в действията и реформите си, в политическите си решения... Казах им: „Просто правите голяма грешка“.

Това заяви в интервю за английските новини на БГНЕС бившият президент Росен Плевнелиев.

Той е напомнил на македонските политици, че не само България, но и Румъния и Хърватия, както и всички останали страни в региона са направили много дълбоки реформи - на всички им се наложи да променят поне 6000 закона и регулации.

„Всички пожертваха много. Трябваше да постигнем не само политическо единство, но и единство на социално и правителствено ниво в целия ЕС. Казах на премиера Ковачевски, много директно и ясно: „Покажи ми колко реформи си направил от тези 6000?“ Покажи ми, постигнал ли си политически или социален консенсус? Защото само да седиш отстрани и да се оплакваш от „лошата България“, без да правиш необходимите реформи, няма да стане! Казах му: „Не се фокусирай върху България, фокусирай се върху европейските ценности“.

Покажете, че можете да ги интегрирате в своята политика! Реформирайте Конституцията си, изменяйте я, не само заради българите, но и заради черногорците, заради хърватите, заради европейските ценности. Докато просто не се захванат за работа, а само лобират и не правят никакви реформи, проектират своя образ на „жертва“ на „ужасната българска националистическа политика“, това няма как да проработи в тяхна полза. Това си е чист национализъм и популизъм“, категоричен е президентът Плевнелиев.

Той призова властите в РСМ: „Скъпи приятели, трябва да се обедините, ако наистина искате да влезете в ЕС. Трябва да постигнете консенсус – и на социално, и на правителствено ниво. Трябва да промените Конституцията си, заради българите, хърватите, черногорците, но и защото трябва да покажете, че вашите действия са продиктувани от европейските ценности. И трябва да се реформирате. Смели реформи ви предстоят. И ако си напишете домашното, няма кой да ви спре“, заяви президентът Росен Плевнелиев.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase