Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Великобритания, Франция, Италия, Германия и САЩ осъдиха решението на Косово да осигури силово достъп до общински административни сгради в Северно Косово и призоваха властите да направят крачка назад и да предприемат действия за успокояване на напрежението, предаде Ройтерс.

"Осъждаме решението на Косово да осигури със сила достъп до общински административни сгради в Северно Косово въпреки нашия призив за сдържаност. Призоваваме косовските власти незабавно да направят крачка назад и да предприемат действия за намаляване на напрежението в тясна координация с ЕУЛЕКС (мисията на ЕС) и КФОР (мисията на НАТО в Косово)", посочиха страните в общо изявление, поместено на интернет страницата на британското правителство. "Обезпокоени сме от решението на Сърбия да повиши равнището на бойна готовност на въоръжените си сили по границата с Косово и призоваваме всички страни в спора към максимална сдържаност и да избягват провокационната риторика."

Сръбският президент Александър Вучич постави армията на страната си в пълна бойна готовност и нареди армейските части да бъдат придвижени по-близо до границата с Косово, след като протестиращи и полиция в населен предимно със сърби град в съседната страна влязоха в сблъсъци.

В град Звечан органите на реда употребиха сълзотворен газ, за да разпръснат множеството пред сградата на общината. Протестиращите се опитваха да попречат на новоизбрания кмет, който е етнически албанец, да встъпи в длъжност след местни избори, които сърбите бойкотираха.

От своя страна руското посолство в Сърбия осъди действията на непризнатите от Москва власти в Косово за силово проникване в административни сгради в сръбски общини, предаде ТАСС.

„Категорично осъждаме опасните едностранни действия на временните органи за самоуправление на Косово, чиито въоръжени служители вчера превзеха сградите на общинските администрации в общините Звечан, Зубин поток и Лепосавич“, отбелязва дипломатическата мисия. „Призоваваме Прищина да прекрати произвола, в резултат на който вече има пострадали граждански лица.“

Руското посолство допълни, че изразява подкрепа за политиката на сръбското ръководство за търсене на решение на конфликтната ситуация единствено и само по дипломатически път.

Вчера сръбският президент Александър Вучич заяви пред участниците в национален митинг в подкрепа на правителството в Белград, че тази сутрин ще свика извънредно заседание на Съвета за национална сигурност на Сърбия във връзка с изострянето на обстановката в Северно Косово.
(БТА, Владимир Сахатчиев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Анонимен

преди 10 месеца

Сърбите, които окупираха насилствено чужди територии с гнусното си коминтерново проклятие Югославия, сега ще сърбат от собствената си супа. Гадориите, които направиха в Македония им се връщат в Косово.

23

само да вметна

преди 10 месеца

Тази измислена държава " Косово" която Американците "подкрепиха",и след това направиха,най Голямата Военна Американска база в Европа!-:( Нещата Изобщо Не са Читави Там! И дано не съм Пророк,но мисля,че във времето,ще има някакви Последствия там!

22

Анонимен

преди 10 месеца

600 години под турско покровителство балканите живяха в мир и покой, ред и порядък, благоденствие и просперитет, та чак докато се освободиха от турско робство. От освобождението насам балканите на са видели дори и ден мир и покой, ред и порядък, благоденствие и просперитет.

fallback