Снимка: БГНЕС

Управлението вече две десетилетия на турския президент Реджеп Тайип Ердоган ще бъде изложено на риск тази неделя, 14 май, когато той ще се изправи срещу Кемал Кълъчдароглу, кандидат на опозицията, на исторически избори за президент в Турция, пише Ройтерс в свой материал за кандидатите.

Проучванията показват, че Кълъчдароглу има преднина за първия тур на гласуването. Ако никой от кандидатите не получи тази неделя повече от половината от гласовете на първия тур, на 28 май ще се проведе втори тур между двамата водещи кандидати.

Още по темата
Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган, която има ислямистки корени, разчита на Партията на националистическото действие (ПНД) като свой основен съюзник. Светската Народнорепубликанска партия и пет други политически формации формираха опозиционен алианс, който се очаква да получи подкрепа от основната кюрдска Демократична партия на народите (ДПН).

В надпреварата за президентския пост остават само трима кандидати, след като Мухарем Индже, представляващ малка партия, се оттегли. Следва справката на Ройтерс за тримата кандидати за президентския пост:

ПРЕЗИДЕНТЪТ Реджеп ЕРДОГАН

69-годишният Ердоган дойде на власт преди 20 години, когато Турция излизаше от период на бурна инфлация, с обещания за стабилно правителство, след като тогавашната правителствена коалиция беше обвинена в лошо управление. В разгара на неговия успех Турция се радваше на продължителен икономически разцвет и повишен жизнен стандарт на 85-милионното ѝ население.

Най-дългогодишният лидер на Турция извоюва повече от дузина изборни победи и оцеля след опит за преврат през 2016 г. Той оформи страната според своята визия за благочестиво, консервативно общество, превръщайки я в настъпателен регионален играч, макар критиците да твърдят, че използва съдилищата, за да потиска инакомислието. По време на предизборната кампания Ердоган се опитваше да повлияе на избирателите, представяйки големи инфраструктурни и строителни проекти, изтъквайки индустриалните постижения на Турция и предупреждавайки за хаос в правителството в случай на победа на опозицията.

ЛИДЕРЪТ НА НРП КЕМАЛ КЪЛЪЧДАРОГЛУ

Кълъдароглу, 74-годишен, ръководител на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (HPП), беше обявен за кандидат-президент на шестте партии в опозиционния алианс през март. Заклещен в сянката на Ердоган, той не успя да намали разликата с ПСР на парламентарните избори, откакто пое лявоцентристката HPП през 2010 г.

Бивш държавен служител, Кълъчдароглу влезе в парламента през 2002 г. с HPП, която е създадена от основателя на съвременната турска република Мустафа Кемал Ататюрк, и се опитва да достигне отвъд рамките на своя традиционен светски електорат към консервативните гласоподаватели. Той се опитва да привлече избиратели, разочаровани от реториката на Ердоган и смятаното за лошо управление на икономиката, като обещава икономически просперитет, както и по-голямо зачитане на човешките права и върховенството на закона.

СИНАН ОГАН

55-годишният Синан Оган има малки изгледи за победа. Бивш академик, създал мозъчния тръст ТЮРКСАМ, той влезе в парламента през 2011 г. от крайнодясната Партия на националистическото действие (ПНД). Оган поде неуспешна кампания за ръководството на ПНД през 2015 г. и впоследствие бе изключен от партията.

Коментари Напиши коментар

85

Анонимен

преди 1 седмица

До Червената ***, И твоя сатанизъм е измислен от психопати, изобщо вярата в нещо несъществуващо е присъщо за откачалките, затова и мошеничката и шарлатанка Блаватска е изпразвала джобовете на вярващите в нищото и си е пълнила нейната гуша, а примитива Хитлер е търсил сред жълтите от Азия, измислени от нея "арийци".

84

Анонимен

преди 1 седмица

До Червената смъртА каква ти е кръвта, която дава живот на хората и млекопитаещите? Не е ли червена? А цветята и някои от плодните цветове на дръвчетата, не са ли червени? Писна ми, някой да ми дава неговия тон+дирижира за цветовете и спектъра и си слага самоизмислени определения за тях, които налага и на нас! Психопати, които си мислят, че света се върти около тях и техните измислени определения , които трябва да бъдат налагани над всички!

83

Анонимен

преди 1 седмица

До Анонимен"Давай Ердо, само ти не си свали гащите пред Американците. Данос печелиш." ... , в Германия , преди време показаха по телевизията , как Ердоган коленичи и целува ръка на Байдън, но не предаде държавата си и построи много неща за турците.