Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Второто масово убийство в Сърбия в рамките на само няколко дни привлече вниманието на западните медии към трагичния инцидент в балканската страна.

Отразявайки последвалите едно след друго масови убийства в Сърбия, сп. „Тайм“ посочва относно масовата стрелба в сряда в сръбско училище, че стрелецът Коста Кечманович е твърде млад, той не може да бъде обвинен и съден. Той е настанен в психиатрична клиника, а баща му е задържан по подозрение в застрашаване на обществената сигурност, тъй като синът му се е сдобил с оръжията.

Oще по темата
Изданието обобщава,  че утвърдената култура на притежаване на оръжие е широко разпространена в Сърбия и на други места на Балканите: регионът е с един от най-големите броеве оръжия на глава от населението в Европа. По време на празненства често се стреля с оръжие във въздуха, а култът към войната е част от националната идентичност.

“Тайм“ посочва, че експерти неведнъж са предупреждавали за опасността, която представлява броят на оръжията в една силно разделена страна като Сърбия, където осъдените военнопрестъпници са възхвалявани, а насилието срещу малцинствени групи често остава ненаказано. Те отбелязват също така, че десетилетията на нестабилност, породени от конфликтите през 90-те години на ХХ век, както и продължаващите икономически трудности, могат да предизвикат подобни изблици.

“Гардиън“ припомня, че според доклад от октомври 2022 г. на Фламандския институт за мир, независима изследователска група, в Сърбия има високо ниво на притежание на оръжие в сравнение с други държави - поради скорошната история на въоръжени конфликти и културната традиция да се притежават оръжия, но не е имала високи нива на насилие с огнестрелно оръжие.

“Ню Йорк таймс“ припомня, че през последните години в Сърбия са се случили няколко масови стрелби. През 2016 г. мъж уби петима души в кафене в Северна Сърбия. През 2015 г. мъж уби четирима души след сватбата на сина си, включително съпругата си, снаха си и нейните родители. През 2013 г. 60-годишен ветеран от войните на Балканите уби 13 души, включително роднини и съседи, в село Велика Иванча край Белград. А през юли 2007 г. 38-годишен мъж уби девет души, които минавали по улицата в село Ябуковац в Източна Сърбия.

При втората масова стрелба в Сърбия снощи са били убити осем души, а други 13 ранени, отбелязва в. “Ню Йорк таймс“. Изданието съобщава, че нападателят е бил задържан.

МВР на Сърбия съобщи за Си Ен Ен, че стрелбата се е случила около 23:00 часа местно време в четвъртък. Убиецът е използвал автоматично оръжие от движещ се автомобил близо до Младеновац, градче, разположено южно от столицата Белград, след което е избягал. Според сръбския кабелен новинарски канал N1 властите не са посочили подробности за мотива за стрелбата.

“Гардиън“, цитирайки сръбската телевизия РТС, информира, че нападателят е стрелял в няколко села около Младеновац, първо в село Дубона, след това в Мало Орашье и после в Шепшин. Според информация от местни източници сред загиналите в Мало Орашье са полицай и неговата сестра.

Вчера сръбската полиция съобщи за още няколко инцидента с деца, които имат оръжия или планове за нападения, предаде РТС. В Обреновац, град югозападно от Белград, ученик е размахвал пластмасов пистолет след минута мълчание за жертвите на предишната стрелба. Също така има твърдения, че 9-годишно момче в Белград е направило "списък за стрелба" по модела на кръвопролитието в сряда. В Калуджерица, югоизточно от Белград, полицията съобщи, че е открила план на ученик за масова стрелба. В друго училище в Белград, съобщи РТС, бивш ученик е ранил с нож ученик и учител.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

77

Калин

преди 11 месеца

Сръбските гадове защо не скърбяха за Босненските деца изтребени от тях.Нека скърбят.

76

Питайте американците

преди 11 месеца

Нали те режисират играта.

75

до 65 -Не е..

преди 11 месеца

До АнонименВ исляма няма термин друговерци като при нас,там хората се делят на вярващи и невярващи.Като в корана вярващи са и християните и юдеите. Невярващите са атеистите .Под всички хули на османците се визират атеистите.В корана пише, че може да встъпвате в съюз и брак с християни и юдеи ,но никога с неверници-атеисти.

fallback