Република Северна Македония ще трябва да направи рано или късно промените в Конституцията си и ще впише българите като държавотворен народ. Това заяви председателят на Българския културен клуб в Битоля "Иван Михайлов" Люпчо Георгиевски пред Bulgaria ON AIR.

"Да, ние сме заличени, но още не сме победени. Ние обжалвахме решението на министъра на правосъдието пред Конституционния съд. Ще продължим да се борим и да търсим правата си по съдебен път. Вярваме, че РСМ ще стане по-добра страна за живот за българите. Вярваме, че ще ни впишат в Конституцията. Тя ще бъде отворена и българите ща станат равноправни с всички останали народи", убеден е Георгиевски.

Още по темата
Той уточни, че българите ще напишат писмо до президента на РСМ Стево Пендаровски с искане да бъдат включени в експертната комисия, която ще разглежда промените в основния закон. Според Георгиевски това е наложително, защото тази комисия ще се занимава с проблемите на българската общност и те ще могат да ѝ съдействат като обяснят какви са проблемите.

"След като става въпрос за самите нас, логично е да бъдем включени. Смятаме, че България ще ни подкрепи в тези наши искания. Ще си улесним и пътя към ЕС. Няма да останем на позицията, на която те биха ни искали", заяви председателят на Българския клуб "Иван Михайлов".

Пред Милена Милотинова той коментира и делото за нападението срещу секретаря на Българския клуб в Охрид „Цар Борис Трети“ Християн Пендиков. Според него Пендиков не е избран случайно. С побоя над него властите са искали да покажат на всички българи, че трябва да мълчат и да не обявяват своето самосъзнание.

"Християн Пендиков беше подбран целенасочено – той беше един от младите и събудени българи и посегателството над него беше с цел да се покаже на другите какво ги очаква, ако те решат да се събудят. Но пък ето, че Християн е силно и здраво момче, ще продължи с образованието си и когато настъпи моментът, ще се завърне в Македония", каза Георгиевски.

По отношение на делото срещу него заяви, че в съда са му обяснили, че не го викат за корупция, че това било административна грешка.

"Това не е грешка. Първо ви обвиняват, че сте българин, след това, че сте корумпиран българин. Не съм направил нищо, а ме обвиняват в корупция. Много е трудно за мен и семейството ми", сподели той.

Люпчо Георгиевски е категоричен, че за българите в РСМ предстоят по-добри дни.

"Ние българите там живеем и там искаме да продължим да живеем. РС Македония е нашата родина. Дали сме много жертви. Българите са живели там и ще продължат да живеят там“, подчерта председателят на Българския културен клуб в Битоля "Иван Михайлов".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase