"За българин не си заслужава да викате полиция". Това извикал нападателят на Християн Пендиков по време на боя и след него към момиче, което е било свидетел на нападението.

"Това нещо за мен, за нас там не представляваше голяма изненада. Цял живот сме свикнали към българите да се държат с един обиден тон. Ако кажете нещо такова срещу сърбите, срещу гърците, срещу турците, срещу албанците, ще видите какво ще стане. Но срещу българите може да се каже. Това е въпрос на едно историческо минало и на събития, които са формирали македонското политическо мислене в един антибългарски шовинизъм и национализъм. Безнаказаността е в основата на проблема", коментира журналистът от РСМ Владимир Перев пред "Брюксел 1".

Като основен проблем посочи безнаказаността на тези, които посягат на българското и на българите в РСМ.

"Това е исторически и политически факт. Никой не е отговарял досега за побоите на българите. От убийствата на българите след 9 септември 1944 година, Кървавата Коледа, която е акт в две места: Щип и Скопие. Убийствата в Прилеп, Битоля, Куманово, Охрид. Избити са хора без съд и през съд след 9 септември, някъде от октомври, ноември до май 1945 година. Там са избили десетки хора. Знаят се техните имена и техните убийци. Всичко се пази в историческия архив в института за Национална история на Македония. Никой не е отговарял досега. Какво насилие беше употребено срещу жени по време на атентата на Глигоров. Не беше арестуван никой", заяви Перев.

Журналистът изрази убеждението си пред Bulgaria ON AIR, че по един или друг начин българите ще влязат в Конституцията на РСМ.

"Дали това ще бъде след 3 месеца, или 3 години, няма никакво значение. Но когато това стане, се отваря един процес на тяхното съществуване – политическо, а и физическо – няма вече да ни бият така. И тогава в тези моменти се будят определени фактори в Македония, които искат да формират партии, нови сдружения, да влезнат в политическата игра на македонския парламент като представители на македонските българи", каза още Перев пред Милена Милотинова.

Той подчерта, че в двустранните отношения историческата комисия не е най-важният фактор, тя е трябвало да доведе до помирителен тон, да разреши недоразбиранията и недоумиците в марксистката история на Македония и проюгославската историография, да посочи проблемите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase