Снимка: БГНЕС
fallback

За 65 леи (или 26 лева) се продават румънските домати в област Олтения. Килограм краставици струва 35 леи (14 лв.).

Местните търговци имат няколко обяснение за рекордно високите цени - това са цените на хранително-вкусовата борса в центъра на Алба Юлия. Значително по-евтино излизат вносните домати от Испания и Унгария. Те се продават на цени между 17 и 20 леи (6,8 лв. и 8 лв.) за килограм.

“Взехме само по няколко каси. Още не им е сезонът. Ако Великден беше по-късно, цените щяха да са други. Скъпо ни излиза да ги купим, още по-скъпо е за клиентите. Идват, гледат, но не купуват", споделят местните търговци, цитирани от сайта Зиаре.

Земеделците предупреждават, че до Великден цените на зеленчуците, особено доматите и чушките, може да се увеличат още и да струват два пъти повече от миналата година. Закъснелият студ и сняг в Румъния са засегнали реколтата им.

2166 леи (866 лв.) харчи средно на месец един румънец, показват най-новите данни на Националния статистически институт, предоставени на БТА. За едно домакинство сумата е 5426 леи (2170 лв.).

Най-голяма част от семейния бюджет или 34,8% отиват за храна. На второ място са парите за покриване на жилищни консумативи и местни данъци и такси - 16,3%. 8,1% се харчат за дрехи и обувки, а 7,2 - за транспортни разходи. Едва 0,6% отиват за образователни нужди.

Изключително малък дял или 0,1% от семейния бюджет е предназначен за инвестиция за закупуване или строителство на жилища, на земя и оборудване.

През 2022 г. средните доходи на домакинствата в Румъния са се увеличили с 579 леи (231 лв.) или с 10,5% до 2648 леи на човек, отчитат още от НСИ на Румъния. Заплатата остава най-важният и основен източник на средства за северните ни съседи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

Непозната

преди 1 година

Домакинство от колко човека има предвид авторът на статията, не става ясно.

31

Анонимен

преди 1 година

Укропитек с минуси не става. Пробвай някой друг цирков номер виж там зеления на каква дрога е и изиграй нещо според сценария

30

Анонимен

преди 1 година

Не се притеснявай блогъре, верваме ти. Нека ти напомня че и мистър 10% имаше блог. Албож ли какво беше. Разни комити и подобни пък на блога направо си бяха изтипосали че финансирани от фондация америка като реклама, по някое време май ги досрамя и го скриха. Та такива ми ти блогонавални работи.

fallback