Снимка: архив, БГНЕС

Извеждането на цистерните с амоняк край Пирот започва днес и ще продължи най-малкото пет дни, съобщи сръбската национална телевизия РТС. В Пирот все още е в сила бедствено положение до извозването на цистерните.  От щаба за извънредни ситуации съобщиха, че  живеещите в близост ще бъдат евакуирани и отново ще бъде затворено движението по част от коридор 10.  Според последните измервания във въздуха и водата няма амоняк.

Още по темата
Вчера животът в Пирот започна да се нормализира, след три дни детските градини и училищата започнаха да работят нормално с изключение на училищата в селата Станичене, Сопот и Цървенчево, недалеч от мястото на инцидента, където се обърнаха цистерни с амоняк.

От щаба за извънредни ситуации очакват днес да започне изваждането на цистерните. Очаква се рехабилитацията да продължи поне пет дни. Командващият щаба каза, че бедственото положение в Пирот все още не е отменено, защото опасността не е отминала. Мерките са отменени, няма амоняк във водата и въздуха, но тъй като не са извадени цистерните, опасността не е отминала, затова беше решено извънредното положение да остане в сила и ще трябва, когато се извадят цистерните,  отново да се блокира движението по магистралата. В радиус от 500 метра до километър може да се наложи евакуация на хора, каза командващият щаба.

Вагон с амоняк се преобърна в неделя на железопътната линия между Пирот и Станичене, при което газ изтече в атмосферата. Петдесет и един души бяха хоспитализирани поради симптоми на отравяне с амоняк.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase