Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Гърция е сред “икономическите победители“ на 2022 година, като има най-добро цялостно представяне сред 34 най-богати страни според анализ на изданието „Икономист“, цитиран от гръцката информационна агенция АНА-МПА.

Класацията на страните  е въз основа на пет икономически показателя – брутен вътрешен продукт (БВП), инфлация, диапазона на инфлацията, т.е. процента на продуктите, чиито цени са се увеличили с повече от 2 процента, представянето на фондовия пазар и публичен дълг.

Анализът показва, че освен Гърция високи резултати са постигнали и други страни от европейския Юг като Португалия и Испания. В дъното на класацията е Германия, която се нарежда на 30 място, а Естония и Латвия заемат последните места.

БВП на Гърция е нараснал с 2,2 процента от четвъртото тримесечие на 2021 г. до третото тримесечие на 2022 г., докато в Италия показателят бележи растеж от 1,8 процента за този период, в Испания -  1,5 процента, а в Германия -  1,3 процента. От друга страна в Естония БВП бележи спад с 3,1 процента през същия период.

Потребителските цени са нараснали със 7,8 процента през първите десет месеца на годината в Гърция.

Страната е лидер в намаляването на нетния държавен дълг като дял от БВП, който е спаднал с 16 процентни пункта, се посочва в класацията на “Икономист”.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

Анонимен

преди 1 година

1,2,3 турско български дръскатели почвайте

1

Елин Но Не Топузаков

преди 1 година

Някой може ли да ме светне какво се случва със заемите от колко бяха, около 300 милиарда евро, като им бяха потънали гемиите? Връщат ли го или той бе дар от баба Меркел и компания? И на нас да налеят толкова пари, все ще останат и за бедните, след краденето на властимащите на деня...

fallback