Снимка: БГНЕС
fallback

Конституционният съд на РС Македония информира днес, че има образувано дело, в което се оспорват Уставът и Програмата на Сдружение „Културен център Иван Михайлов“ в Битоля, предаде кореспондент на БГНЕС.

Делото е в начален етап, т.е. в досъдебно производство, и е предадено на съдебния съветник и на съдия, които трябва да изготвят резюме с конкретно предложение, според което КС ще вземе решение на свое заседание“, казаха от Конституционния съд.

Инициатор на инициативата е политическа партия "Левица". Вносителят заявява, че оспорените устав и програма противоречат на чл.20, ал.2 от Конституцията, тъй като, според него, са насочени към разпалване на национална или религиозна омраза или нетърпимост. В текста се посочва, че действията на сдружението са насочени към разрушаване на конституционния ред на републиката и разпалване на национална омраза и нетърпимост. Вносителят иска отмяна на обжалваните актове, поясняват от съда.

Освен това е образувано дело, по което се оспорват работната програма и уставът на Сдружението за утвърждаване на културните ценности на македонските българи „Цар Борис III – Охрид“.

„И това дело е в начална фаза – предварително производство, в което се събира необходимата информация“, съобщиха от Конституционния съд.

Вносител на искането е адвокат Тони Менкиновски. В иска се посочва, че оспорените актове са противоконституционни, тъй като са насочени към насилствено разрушаване на конституционния ред, възпрепятстват свободното изразяване на националната идентичност на македонския народ, отричат неговата идентичност и разпалват национална омраза или нетърпимост. Молителят моли за отмяна на обжалваните актове.

През последните месеци в РСМ бе организирана мощна антибългарска кампания по повод на създаването на двата български клуба - "Ванчо Михайлов" в Битоля и "Цар Борис III" в Охрид. Първият клуб бе опожарен, а виновникът пуснат на свобода. Срещу втория при откриването бяха хвърляни камъни и яйца.

На 17 октомври депутатите от парламента на РС Македония одобриха да се внесе по съкратена процедура предложеният от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ проектозакон за изменение и допълнение на Закона за сдруженията и фондациите, а предложението бе прието с пълно единодушие от всички присъстващи 84 депутати без нито един „против“ или „въздържал се“.

Приетите от Република Северна Македония законодателни промени препятстват ефективното и цялостно изпълнение на Договора за добросъседство, коментира преди дни българското външно министерство.

„Очакваме от властите в РСМ да гарантират на всички нейни граждани, включително тези, които се самоопределят като българи, равни права и свободи”, се казва в позицията на България.

Налице са сериозни опасения, че с тях се цели дискриминационно ограничаване на правото на сдружаване на българите в Северна Македония, за което повод е едностранна интерпретация на историческите факти, казват от МВнР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 1 година

Иван Михайлов е обединяваща фигура за българи и "македонци" - първите го почитат заради българското му самосъзнание, а вторите заради географския му произход и борбите му за освобождение на роден край от сръбски гнет!

17

Анонимен

преди 1 година

Иван Михайлов е бил ръководител на ВМРО и партията ВМРО-ДПМНЕ на Мицкоски се води горд наследник на същото ВМРО. Като как Михайлов да е спорна личност в РСМ, когато партия "наследница" на неговото ВМРО сега напира да управлява РСМ. Ако не са негови почитатели и наследници, то защо са се кръстили ВМРО!? Само за заблуда на македонците ли!? Верно, не могат да кръстят УДБA - ще е твърде явно!

16

Анонимен

преди 1 година

Мда, историята има българска и РСМ версия. Треба да са уважават различните мнения. То е същото като земята, може и да е плоска, но може и да е кръгла. Сички я мислят за кръгла, нооо в някой югославски ръкопис от дълбока древност пише че плоска. Това е. Неопровержимо доказателство! Така е с Гоце и с Никола Вапцаров. Това че се пишат за българи е само за заблуда на бугарския фашиски окупатор.

fallback