Снимка: БГНЕС

Късно снощи стана ясно, че има двама задържани за престрелката край Елхово, при която загина граничен полицай.

Новата история на Европейския съюз не помни толкова тежък граничен инцидент, заяви пред БНР бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

Според него инцидентът има и политически последствия.

Още по темата

"Имаме добро сътрудничество с турските власти, но бяхме насочени към омилостивяване на Ердоган, за да не насочи огромните мигрантски потоци към България. Тогава имаше тежки вълни към Гърция, която запечата своята граница. Ние не го направихме и продължаваме да преговаряме с турските си партньори от позицията на по-слаби", каза той.

Видимо е, че разчитаме на други служби и държави да хващат каналджии и да пазят границите ни, отчете Керемедчиев.

"Не направихме сериозни крачки в тази посока. "Фронтекс" помага и в момента на нашия граничен контрол, но това не е достатъчно. През последните месеци няма адекватна реакция на силно увеличения и структуриран мигрантски поток. В него е възможно да има представители на терористични организации, което прави още по-опасна работата на нашите полицаи. Има цели автобуси, които са пълни с мигранти. Те са по-добре организирани и желаещи на всяка цена да преминат през нашата територия. Трябва да признаем, че не можем да се справим с този проблем и да поискаме по-сериозно сътрудничество, тъй като пробиването на нашата граница, е пробиване на границата на ЕС", каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase