Снимка: Pixabay

Лидерът на сръбското малцинство в Косово - председателят на партията "Сръбска листа" Горан Ракич, обяви оттеглянето на сърбите от всички институции на властта в Косово, в знак на протест срещу заканата на Прищина да глобява сърбите, които не сменят сръбските си автомобилни регистрационни номера с косовски, и да конфискува автомобилите им.

„Ние, политическите представители на сърбите в Косово, след днешната среща единодушно решихме да напуснем всички политически институции, парламента, правителство и 4 общини в Северно Косово, както и да преустановим присъствието и работата на сърби в съдебните и полицейските институции в Северно Косово. Нашите решения ще бъдат в сила, докато Прищина започнете зачита международното право и по-специално да оттегли незаконното решение за автомобилните номера и да създаде Асоциацията на сръбските общини. Въз основа на гореизложеното аз, Горан Ракич, подавам оставка от поста министър на правителството", каза Ракич под аплодисментите на присъстващите.

След това сръбски депутати направиха изявления за напускане на парламента, а съдии и общински ръководители обявиха оставките си. По същото време ръководителите на сръбската полиция свалиха униформите и пагоните на Косово.

Блерим Вела - началник на кабинета на президента на Косово, обвини Белград в опит да се дестабилизира обстановката в страната.

Решението на косовските сърби да прекратят участието си в косовските институции прилича на руското поведение в Донбас през 2014 г., написа в Туитър той часове, след като косовските сърби се оттеглиха от всички държавни институции в Косово. Според Вела сърбският президент Александър Вучич използва косовските сърби като "инструмент за дестабилизация на Косово".

Според излизащия в Прищина вестник "Коха Диторе" "специалните части на косовската полиция са се отправили към северната част на Косово /област, населена предимно с етнически сърби, бел.ред./. Те са тръгнали веднага, след като косовските сърби, които са били част от местната полиция, са свалили униформите. Изданието разпространи и видо, на което се вижда как спецчастите потеглят от Прищина.

Няколко часа преди това в Белград се проведе извънредно заседание на правителството, на което присъства и президентът Александър Вучич. На срещата, освен министрите, присъстваха и ръководителите на държавните предприятия. "Не се отказваме от отговорната политика за мир и стабилност", написа Вучич в Инстаграм след срещата. Вучич подробно е информирал за разговорите си със сръбските представители от Косово, които съобщиха, че ще напуснат всички институции в Косово поради последните мерки, които бяха предприети от премиера Албин Курти, включително и поради отстраняването на началника на регионалната полиция в северната част на Косово Ненад Джурич.

След срещата с правителството Вучич е бил на разговор с китайския и руския посланик в Белград. След това той е разговорял и със сръбския патриарх. "Решени сме заедно мощно да защитаваме жизненоважните, национални и държавни интереси", написа Вучич в Инстаграм след срещата с патриарха, на която присъстваха още външният министър Ивица Дачич и президента на Република сръбска Милорад Додик.

Вчера Вучич съобщи, че "поради създалата се ситуация отменя всички пътувания в чужбина".

Късно снощи специалният пратеник на ЕС за отношенията Белград-Прищина Мирослав Лайчак проведе продължителен, петчасов разговор с Вучич. В него участва и сръбският министър на външните работи Ивица Дачич.

"Разговорът с Вучич бе труден и дълъг, но честен. Очаквам отговорно поведение от всички за да запази; стабилността и сигурността. Насилието трябва да бъде избегнато", написа Лайчак в Туитър след срещата.

От кабинета на Вучич съобщиха, че днес е имало и телефонен разговор с американския посланик Кристофър Хил.

По време на разговора Хил е поискал от Вучич "Сърбия да се държи отговорно и сериозно и да не участва по никакъв начин във влошаването на мира и стабилността в региона", съобщи БГНЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase