Снимка: архив, БГНЕС

Структурата на опозиционната партия Левица в Охрид призова на протест срещу откриването на клуб на гражданско сдружение „Цар Борис III” в Охрид. Според партията сдружението е „противоречиво”, а името му е „на фашисткия държавник, слуга на Хитлер и борец против македонизма”, предаде БТА.

Още по темата
От Левица в Охрид призовават „цялата здравомислеща общественост на протест срещу сриването на конституционния и държавен ред на Република (Северна) Македония и против разпалването на национална омраза”.

„Да запазим достойнството на македонската нация и паметта на македонските борци антифашисти и да не допуснем разрушаването на целостта на държавата! "Не" на прославата на кръвопийците на македонската нация и "не" на превъзнасянето на враговете на човечеството! "Не" на българския Хитлер!”, пише в обръщението на страницата на Левица, които осъждат откриването на този клуб и „мълчанието на правителството, което пряко подкрепя реабилитацията на фашизма”.

Откриването на клуб на гражданско сдружение „Цар Борис III” в Охрид предизвика редица коментари в Република Северна Македония. Председателят на еврейската общност в страната Пепо Леви съобщи, че ще внесе жалба в прокуратурата за името на българския културен център, а от партия Левица заявиха, че ще искат забрана на сдружението.

Министърът на правосъдието обяви предстоящо сформиране на комисия към правителството, която ще дава становище по отношение на имената, които фондации и сдружения избират, а президентът Стево Пендаровски каза, че решение е не комисия, която ще дава само препоръки, а промяна в закона, в който да има регистър на имена, които не могат да се ползват от сдружения и фондации.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase