Кадър: YouTube
fallback

Македонският портал "Трибуна" разпространи видео от подпалването на Българския културен клуб "Иван Михайлов" в Битоля.

Oще по темата
Опожаряването на входната врата бе извършено от певеца Ламбе Алабаковски рано сутринта на 4 юни. От кадрите ясно се вижда как той излива запалителна течност пред входа на клуба и че самият той е леко пострадал от огъня.

Няколко дни по-късно Алабаковски се предаде на полицията в града, където неговият брат работи на ръководна длъжност.

Ламбе Алабаковски бе задържан само за няколко дни и след това бе пуснат на свобода.

По време на антиевропейските протести в края на месец юни Алабаковски бе сред най-активните. На един от протестите той се качи на сцената и подпали договорите с България и Гърция.

След пожара фасадата на Културния център „Иван Михайлов“ в Битоля беше обновена. Ремонтът беше финансиран от д-р Милен Врабевски, председател на Фондация „Българска памет“.

Културният център "Иван Михайлов" в Битоля беше открит на 16 април тази година в присъствието на вицепрезидента Илияна Йотова, тогавашния премиер Кирил Петков, министъра на външните работи Теодора Генчовска, настоящи и бивши български депутати и веднага след откриването си предизвика множество реакции в Република Северна Македония.

На 4 юни бе направен опит за палеж на центъра, в резултат на който изгоря входната врата. Този акт предизвика остри реакции от представители на властта в Северна Македония, но и демонстрации в подкрепа на арестувания Алабаковски от страна на опозицията.

През миналата седмица в Културния център „Иван Михайлов“ в Битоля по жалба е била извършена проверка от Комисията за защита и предотвратяване на дискриминацията на Република Северна Македония. Съдържанието на жалбата не стана известно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

44

Анонимен

преди 1 година

Повече одобрявам това действие,в сравнение с откриването на подобен център.Не съм за незаконни действия,но откриването на този център имаше една единствена цел.А тя беше създаване на конфликт .Македонците обаче показаха отново,че са на много повисоко ниво от нас.Засрамете се фашисти и нацисти.

43

Анонимен

преди 1 година

Такива центрове трябва да бъдат незабавно унищожени.Няма как да има културен център с име на нацист и фашист.Недопустимо е.Още по-недопустимо е, че наши политици го откриха.Срам и позор за нас е това.България незабавно да се извини на Македония и на всички ,които са страдали от нацисти и фашисти.Странно е че се гордеем с Нацист и Фашист.

42

Анонимен

преди 1 година

България без Македонци оган да я Гори!То май тя вече гори.

fallback