Снимка: БГНЕС/ЕПА
fallback

Министърът на вътрешните работи на Сърбия Александър Вулин каза днес, че операция "Буря", проведена от хърватската армия през 1995 година, е престъпление, което Бог може да прости, но сърбите не могат нито да простят, нито да забравят, предаде агенция Танюг.

"Бурята" не е срам за Хърватия, тя е само продължение на срамната политика на поколения хърватски политици за унищожаване на сръбския народ, заяви Вулин.

След като Хърватия обяви независимост от Югославия през 1991 г., сърбите в страната, подкрепени от Белград, завзеха една трета от хърватската територия и създадоха самопровъзгласилата се Република Сръбска Краина.

Хърватската армия си върна по-голяма част от контролираните от сърбите земи през август 1995 г. в офанзива с кодово име операция "Буря", която завърши с превземането на 5 август на град Книн. В Хърватия тази операция се смята за освобождаване от сръбската окупация и пети август се чества като Ден на победата.

Вулин остро осъди ООН, ЕС и Международния трибунал за военни престъпления в бивша Югославия.

По думите му операция "Буря" е срам за ООН, защото "прогонените сърби живееха в зони под закрилата на ООН". Според него "Буря" е срам за ЕС, тъй като евросъюзът никога не е осъдил своята членка Хърватия за тази операция.

"Буря" е срам и за трибунала в Хага, тъй като обяви операцията за престъпление, но не осъди нито един престъпник, каза Вулин./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

44

Я па Я

преди 1 година

До Време е за хигиенаЗа кое сме се разбрали ,за Западните покрайнини ли???Те трябва да ни се върнат ,сто години минаэа!

43

=

преди 1 година

Когато Югославия се разпадна,всичкото тежко въоръжение остана в Сърбия.И сръбските шовинисти започнаха войни-първо със Словения,но там Италия ги озапти. После нападнаха Хърватия и започна геноцид.Прогониха хърватите от 35% от територията им, грабеха,палеха,насилваха и убиваха.Във Вуковар разстреляха болните и персонала и на местната болница,избиха хиляди.Но хърватите се въоръжиха и с операция "Буря" изритаха сръбските ме.керета от държавата си.Нямало да забравят-такъв бой забравя ли се?

42

Сърбеж за бой

преди 1 година

Нагли и безмозъчни са сърбежите! 5 год, окупирали 1/3 от Хърватия, а после - "що така грубо ни изгонихте!?

fallback