Снимка: БГНЕС

Португалия е тук, за да продължи да подкрепя вашата страна през целия процес на присъединяване към ЕС, можете да разчитате на нашата политическа, техническа и друга подкрепа. Вярваме, че присъединяването на Северна Македония е от съществено значение не само за Северна Македония и региона, но и за ЕС и сме убедени в това и ще ви подкрепим по всякакъв начин. Това каза ръководителят на португалската дипломация Жоао Гомеш Кравиньо на съвместна пресконференция в Скопие с македонския му колега Буяр Османи.

Гомеш Кравиньо е на официално посещение в РСМ.

"Не очаквам по време на преговорите на страната с ЕС отново да има вето от България. За мен това е приключен въпрос", допълни министърът.

Политиката е сложно нещо, идеята е да се постигне не целта, а възможното, допълни Кравиньо и подчерта ,че всички държави имат трудни моменти в преговорите с ЕС, но в международната политика е от съществено значение да се вярва на дадената дума и на подписания ангажимент.

"Не виждам причина въпросът с българското вето да се повдига пак. Вярвам, че когато нашите партньори, колеги, други държави дадат думата си, и когато подпишат документ, ще го изпълнят. Ето как функционираме в рамките на ЕС, защото в рамките на ЕС си сътрудничим интензивно помежду си. Сътрудничим си и със страните-кандидатки по различни въпроси. Ако има вето, независимо от договореностите, цялото функциониране на ЕС ще бъде парализирано", посочи Гомеш Кравиньо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase