Снимка: БГНЕС

Премиерът Еди Рама предупреди, че ако преговорите за Албания не бъдат започнати, на следващия ден ще бъде поискано "отделяне от македоно-българския въпрос".

„Надявам се, че резултатът от дебата в парламента на Северна Македония ще бъде положителен. Ако е така, конференцията със сигурност ще бъде свикана скоро. Ако не е положителен, още на следващия ден ще продължим да искаме отделянето на Албания от българо-македонското досие. Определено сме убедени, че Албания трябва да започне преговори тази година без забавяне и обсъждане. Сега нека изчакаме края на този маратонски дебат, който се очаква да се проведе в парламента на РСМакедония”, каза Рама на съвместна пресконференция във Валона с европейския комисар по разширяването и политиката на добросъседство Оливер Вархели.

„Иска ми се, парламентът на Северна Македония да проправи пътя за предложението на Франция и двете страни да започнат преговори. Но това, както казва и еврокомисарят, не решаваме ние, а суверенният парламент на Северна Македония. Искам още веднъж да подчертая, че благодаря на еврокомисаря за уважението към интеграционния и финансовия аспект на Балканите. Искаме не само пътища, но и железопътни линии. Ще поискаме подкрепа за новото пристанище Дуръс. Поискахме подкрепа от инвестиционния пакет на НАТО, каза Рама.

В понеделник координаторът на парламентарната група на управляващата Социалистическа партия на Албания и генерален секретар на партията Таулант Бала каза, че първата междуправителствена конференция с Албания „и надявам се със Северна Македония“ ще се проведе следващата седмица, 19-20 юли, което като перспектива е добра новина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase