Снимка: БГНЕС
fallback

Централният съвет на управляващия Социалдемократически съюз /СДСМ/ в РС Македония единодушно подкрепи френското предложение за започване на преговори на страната за членство в ЕС, предаде БГНЕС.

Заседанието се проведе късно тази нощ. В съобщението от партията се казва, че "решението е взето в полза на държавните и национални интереси, както и на стратегическите цели за членство в ЕС". С това си решение на практика партията на премиера Димитър Ковачевски одобрява започването на преговори за пълноправно членство в ЕС съгласно предложената Преговорна рамка от 30-ти юни от страна на Франция, която по това време бе председател на Европейския съвет.

Oще по темата

Според СДСМ "партията категорично застава зад безусловното зачитане на езика, идентичността, както и на историческите и културни специфики на македонския народ, за които не се преговоря с ЕС по никакъв начин". От партията на Ковачевски очакват тези принципи да бъдат подкрепени "от всички политически формации в Народното събрание съгласно парламентарните процедури"

"По време на преговорния процес правителството и всички останали институции трябва да спазват Резолюцията на парламента относно македонските червени линии", се казва още в съобщението от СДСМ, което бе разпространено малко след полунощ българско време.

"Страната ни е изправена пред много важно решение за нейното бъдеще и постигането на още една стратегическа цел - започване на преговори за ЕС със защитен македонски език. Това означава и окончателното затваряне на въпросите за идентичността. Получихме предложение, което ни гарантира, чист македонски език. Двустранните и историческите въпроси са извън Преговорната рамка. Всички политически партии трябва да действат отговорно, държавнически и рационално. Всички заедно трябва да вземем дългоочакваното държавно решение за продължаване на евроинтеграцията на страната", подчертават още от СДСМ.

БГНЕС припомня, че основният коалиционен партньор в правителството на СДСМ Демократическия съюз за интеграция /ДСИ/ на Али Ахмети категорично подкрепи френското предложение. В парламента само депутатите от ВМРО-ДПМНЕ и крайнолявата проруска "Левица" са против предложението.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

115

Маке

преди 1 година

И македонци и блгари се од ист дол дренки. Позициата уште сега планира како да ги украде парите од фондовите, ако не паднат од власт во мегувреме, па Мицко да си оближе прстите. Не за кои е речено, туку за кои е печено.

114

Тодор Войвода

преди 1 година

Македония е в патова ситуация-ако тази нощ парламента приеме предложението,войните на Мицковски ще полудеят,ако не го приеме е възможна гражданска война!Но Мицковски доказа,че е един *** и не е никакъв лидер-абсолютен лъжец!

113

Лаврентий Берия

преди 1 година

До коректив - Хитлер не "уважаваше" българите а искаше сигурен тил без особени проблеми. Стигаше му Гърция /непрекъснато подтиквана от англичаните/ и Сърбия - склонна да се гушне със Сталин. Затова предпочете българите да контролират областта, за което ще си плащаме още дълго. И търпеше /до време/ Борис.

fallback