Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Съединените щати и Европейският съюз излязоха със съвместно изявление в подкрепа на предложението на френското председателство на Съвета на Европейския съюз за начало на преговорите за членство на Северна Македония. Днес в страната няма да има протести заради празника на мюсюлманите Курбан Байрам, съобщи БНР.

В съвместно изявление, върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел и американският държавен секретар Антъни Блинкън приветстват компромисното предложение на Франция, което взема предвид интересите и опасенията както на Северна Македония, така и на България, базиращо се на взаимно уважение, доверие и разбирателство.

Двамата заявяват, че в този критичен момент от историята на Европа, белязан с неоправданата агресия на Русия срещу Украйна, напредъкът на Албания и Северна Македония по пътя им към ЕС е ключов за укрепването на сближаването и устойчивостта на целия европейски континент.

С отворено писмо и американския посланик в Северна Македония Кейт Бърнс отправи призив да бъде взето още едно тежко решение, за да продължи страната по евроатлантическия път. Опозиционната ВМРО- ДПМНЕ, обаче, остава твърдо решена да продължи с протестите. Днес лидерът ѝ Християн Мицкоски честити Курбан Байрам на мюсюлманите и призова в този исторически момент да няма делене на етническа и верска основа.

В понеделник трябва да бъде ясно кога ще се състои дебатът за така нареченото френско предложение в парламента в Скопие.

Координаторът на депутатите от ВМРО - ДПМНЕ Никола Мицевски поиска предложението да бъде върнато на правителството, тъй като липсват основните документи. А от другата седмица в парламента в Скопие е планирано да започнат дебати за актуализация на бюджета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase