Снимка: БГНЕС/EPA

Работим за отблокиране на процеса по започване на европейските преговори със Северна Македония и Албания. Това обяви македонският държавен глава Стево Пендаровски след среща с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, който е гост в страната, съобщи Нова Македония.

Още по темата

Пендаровски обяви, че неговата държава все още не е получила предложението на Франция за решаването на въпроса с България. Правителството в страната продължава диалога през последните няколко месеца.

Добави, че вписването на българите в преамбюла на конституцията се радва на политическа воля, но реално това може да се реализа поне след три месеца. Важното е дали това ще е финалното искане на България.

Македонският държавен глава търси реални гаранции, че това ще е действието, което ще даде старт на преговорите. Добави, че е много важно да има реална координация между Балканите и ЕС.

"Северна Македония и Албания трябва да започна преговори възможно най-скоро, което е важно за целия регион в настоящия момент. Убеден съм, че скоро ще имаме положителен напредък, което ще е много важно за вашата страна", обяви Мишел.

През следващата седмица ще бъде проведена срещата между ЕС и страните от Западните Балкани.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase