Снимка: БГНЕС

„Вече съм го казвал, но ще го повторя: ако българските искания влязат в преговорната рамка, това ще означава капитулация за дипломацията на (Република Северна) Македония. Това означава: или се асимилирате и българизирате и ставате член на ЕС, или никога няма да станете част от ЕС. Ако има гласуване в парламента, ние ще гласуваме против", казва в интервю председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, съобщават от пресцентъра на опозиционната партия в Република Северна Македония.

Още по темата

По думите на Мицкоски, за да бъде обсъдено вписването на българите в конституцията на страната България трябва да даде гаранции, че това ще бъде последното й искане, че тя не само няма да пречи на Северна Македония до влизането й в ЕС и ще бъде и най-големият поддръжник за това, но и трябва да бъде отменена гласуваната през 2019 г. в българския парламент резолюция.

Мицкоски е посочил, че както при влизането на Република Северна Македония в НАТО България е заявила, че няма отворени въпроси, така трябва да го заяви и сега, както и „че няма да бъде тълкувана историята, нито какъв народ сме били, нито да бъде оспорван езикът”, пише в съобщението.

Трите искания, които вчера обяви българският премиер Кирил Петков, са по-радикални от тези на Каракачанов, обяви на пресконференция Мицкоски. По думите му трите искания на България - Декларацията на българския парламент, "която е ултра-асимилаторска и хегемонистична”, след това вписването на българите в Конституцията и накрая изпълнението на Договора за добросъседство, са неприемливи.

„Не знам кой нормален човек в (Република Северна ) Македония ще приеме това. Не знам дали има такъв човек. И дори тези, които напълно отсъстват, когато става дума за национални интереси, не могат да го приемат. Това, което виждам сега, е опит на Петков да закрепи коалицията в България с ултра-радикален национализъм. Вижда се, че човекът политически се лута - от либерал, който вижда европейската ни перспектива, за какъвто ни се представяше, сега използва ултра-националистически искания. Няма да го приемем“, каза Мицкоски.

Той отново заяви, че ВМРО-ДПМНЕ няма да подкрепи нищо преди да получи гаранции за отмяна на резолюцията от ноември 2019 г.  и документ, че между двете държави няма отворени въпроси, „за да има база за обсъждане на всичко останало”. „До тогава не виждам въобще защо преговаряме”, посочи Мицкоски. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase